Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GLP-1 analoog vermindert eetlust en stimuleert verzadiging

Nieuws - 15 juni 2015

Promovenda Liselotte van Bloemendaal van het Diabetescentrum van VUmc laat voor het eerst zien dat een diabetesmedicijn, afgeleid van het menselijk hormoon GLP-1, beïnvloedt hoe de hersenen reageren op voedsel. Van dit medicijn vallen patiënten af en tot nu toe was niet duidelijk hoe dat werkt. Het lijkt erop dat het verlangen naar eten afneemt en tijdens het eten sneller verzadiging optreedt. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van betere behandelingen voor overgewicht.

Het was al bekend dat de hersenen van mensen met overgewicht sterker reageren op afbeeldingen van voedsel dan die van slanke mensen. Ook geeft het brein van iemand met overgewicht een minder sterk gevoel van beloning tijdens het eten, wat kan leiden tot te veel eten. Van GLP-1-analogen is bekend dat patiënten er van afvallen, gemiddeld 5% van hun lichaamsgewicht. Het vermoeden was dat dit komt doordat het medicijn de reactie van de hersenen op het innemen van voedsel beïnvloedt.

Om deze hypothese te testen, deed VUmc-promovenda Liselotte van Bloemendaal een studie waarbij de proefpersonen chocolademelk dronken en de ene dag daarbij de GLP-1 receptor agonist toegediend kregen en de andere dag een placebo. Tegelijk werd met MRI-scans de hersenactiviteit gemeten in de gebieden van het brein die samenhangen met beloning. Uit deze experimenten blijkt dat het toedienen van de GLP-1- analoog ervoor zorgt dat vóór het eten in de hersenen het verlangen naar voedsel afneemt en tijdens het eten het gevoel van beloning toeneemt. Na afloop kregen de proefpersonen nog een lunchbuffet. Hieruit bleek dat de proefpersonen op de dag met ‘GLP-1’-behandeling duidelijk minder aten dan op de placebodag.

"Wanneer je eet komen er verschillende hormonen vrij, waaronder GLP-1. Deze hormonen komen in het bloed terecht en geven het brein zo informatie over de voedingsstatus om de eetlust te regelen", vertelt Van Bloemendaal. "Uit onze experimenten concluderen we dat het toedienen van extra GLP-1-analoog ervoor zorgt dat eerder verzadiging optreedt en de behoefte aan nog meer eten wordt verminderd."
 

Bron:

Persbericht VUmc 10 juni 2015
Promovenda Liselotte van Bloemendaal van het Diabetescentrum van VUmc heeft de resultaten van haar onderzoek gepresenteerd op het internationale diabetescongres The American Diabetes Association's Scientific Sessions , in Boston, VS. 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: