Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

FDA goedkeuring voor hartfalenmiddel om CV sterfterisico en ziekenhuisopname voor HF te verminderen

Nieuws - 22 juli 2015


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft goedkeuring verleend aan sacubitril/valsartan tabletten, eerder bekend als LCZ696, voor de behandeling van hartfalen (HF) met verminderde ejectiefractie (HFrEF). Sacubitril/valsartan tabletten zullen beschikbaar zijn op recept voor patiënten wiens conditie wordt geclassificeerd als NYHA klasse II-IV, met een indicatie om het risico op cardiovasculaire sterfte en HF hospitalisatie te verminderen. Het is het eerste middel in zijn klasse (een ARNI, angiotensinereceptro neprilysineremmer) die de belasting van het falende hart vermindert. Als tweemaaldaags tablet, werkt het door de beschermende neurohormonale systemen van het hart (NP systeem) te versterken, terwijl het gelijktijdig het schadelijke systeem (RAAS) onderdrukt. Het wordt meestal toegediend in combinatie met andere HF behandelingen, in plaats van een ACE-remmer of een andere angiotensinereceptorblokker.

Het besluit van de FDA is gebaseerd op resultaten van de 8.442-patiënten PARADIGM-HF studie die vroegtijdig werd gestaakt toen werd aangetoond dat sacubitril/valsartan het risico op CV sterfte significant verminderde ten opzichte van ACE-remmer enalapril. Aan het eind van de studie hadden patiënten met HFrEF die de ARNI hadden gekregen, meer kans om nog in leven te zijn en minder kans om te zijn opgenomen voor hartfalen dan diegenen die enalapril hadden gekregen. Analyse van veiligheidsdata liet zien dat sacubitril/valsartan een vergelijkbaar verdraagbaarheidsprofiel had als enalapril.
"Het zeer betekenisvolle overlevingsvoordeel van sacubitril/valsartan dat werd gezien in de PARADIGM-HF studie zou artsen moeten overtuigen om sacubitril/valsartan te overwegen voor alle geschikte patiënten, in plaats van traditionele ACE-remmers of angiotensinereceptorblokkers," zei dr. Milton Packer, professor en hoofd van de afdeling Clinical Sciences aan University of Texas Southwestern Medical Center, Texas, USA. "Van sacubitril/valsartan wordt verwacht dat het het management van patiënten met HFrEF zal veranderen in de komende jaren."

 

Resulten van de 8.442 patiënten PARADIGM-HF studie lieten zien dat, ten opzichte van enalapril, de ARNI:
- verminderde het risico op sterfte door cardiovasculaire oorzaken met 20%
- verminderde hartfalen hospitalisatie met 21%
- verminderde het risico op sterfte door alle oorzaken met 16%.

Over het algemeen was er 20% lager risico op het primaire eindpunt, een samenstelling van CV sterfte of tijd tot eerste HF hospitalisatie.

Minder patiënten op sacubitril/valsartan staakten de studiemedicatie door een nadelig event, in vergelijking met diegenen op enalapril. De ARNI groep had vaker hypotensie en niet-ernstig angioedeem maar minder nierfalen, hyperkalemi en hoesten dan de enalapril groep.

Hartfalen is een slopende, levensbedreigende conditie waarin het hart niet genoeg bloed door het lichaam kan pompen. Patiënten hebben een hoog risico op sterfte, herhaalde ziekenhuisopnames, en symptomen, zoals kortademigheid, vermoeidheid en vochtretentie, die een significante impact hebben op de kwaliteit van leven.
Sacubitril/valsartanis wordt momenteel behoordeeld door gezondheidsauthoriteiten wereldwijd, inclusief in Canada, Zwitserland en de EU.
 

Source

Persbericht Novartis 7 Juli 2015

Deel deze pagina met collega's en vrienden: