Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nationale Hartfalendag 2015

Verslag, presentaties en video impressie van de Nationale Hartfalendag 2015, onder inhoudelijke auspiciën van de NVVC werkgroep hartfalen, gehouden op 18 september 2015

Samenwerking huisarts en cardioloog bij HF

3' educatie - 21 sep. 2015 - Hartfalendag 2015, Zeist - Mark Valk
##OVERVIEW_ITEMS_KEY_PHRASE##

HF 2015 Mark Valk (Utrecht) belicht het perspectief van de huisarts op de Landelijke transmurale afspraak hartfalen. Hiervoor is optimalisering van de samenwerking tussen huisarts en cardioloog een vereiste.

Landelijke Transmurale Afspraak Hartfalen

3' educatie - 21 sep. 2015 - Hartfalendag 2015, Zeist - Margo Weerts
##OVERVIEW_ITEMS_KEY_PHRASE##

HF 2015 Margo Weerts belicht de Landelijke Transmurale Afspraak Hartfalen vanuit het perspectief van de patiënt. Voor patiënten komt er veel meer duidelijkheid over wat ze van hartfalenzorg kunnen verwachten. De volgende stap is om ook goede aandacht voor de angst van naasten te hebben.

Behandeling van slaapapneu bij hartfalenpatiënten

3' educatie - 21 sep. 2015 - Hartfalendag 2015, Zeist - Dr. Peter Wijkstra
##OVERVIEW_ITEMS_KEY_PHRASE##

HF 2015 De recente SERVE-HF studie gaf nieuwe inzichten in de behandeling van slaapapneu, dat vaak voorkomt bij hartfalenpatiënten. Longarts dr. Peter Wijkstra (Groningen) bespreekt diagnostiek en behandeling.

TAVI als optie voor patiënten met hartfalen

3' educatie - 21 sep. 2015 - Hartfalendag 2015, Zeist - Dr. Sjoerd Hofma
##OVERVIEW_ITEMS_KEY_PHRASE##

HF 2015 TAVI (percutane aortaklep vervanging) is een tweede optie na een chirurgische ingreep bij patiënten met een sterk verhoogd operatierisico. De nieuwe techniek is inmiddels ook beschikbaar voor hartfalenpatiënten met matige aortaklepstenose. Dr. Sjoerd Hofma (Leeuwarden) bespreekt de optiesvoor hartfalenpatiënten.

Recente ontwikkelingen in 'Leadless devices'

3' educatie - 21 sep. 2015 - Hartfalendag 2015, Zeist - Dr. Peter Paul Delnoy
##OVERVIEW_ITEMS_KEY_PHRASE##

HF 2015 Dr. Peter Paul Delnoy bespreekt recente ontwikkelingen op het gebied van 'Leadless devices'. Diverse innovaties met verschillende implantatietechnieken laten interessante resultaten zien, maar het idee staat nog in de kinderschoenen.

Hartfalendag 2015 in een notendop

3' educatie - 21 sep. 2015 - Zeist - Prof.dr. Rudolf de Boer en Petra van Pol
##OVERVIEW_ITEMS_KEY_PHRASE##

HF 2015 Prof.dr. Rudolf de Boer en Petra van Pol kijken terug op het programma van Hartfalendag 2015. In de middag stond de nieuwe Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) centraal, in de ochtend lag de nadruk op nieuwe technologie.​

Nationale Hartfalendag 2015