Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Betere LDL-c daling wanneer geïnformeerd over genetisch CHD risico

Nieuws - 10 nov. 2015

The Effect of Disclosing Genomic Risk of Coronary Heart Disease on Low-density Lipoprotein Cholesterol Levels: The Myocardial Infarction Genes (MI-GENES) Study

 
Gepresenteerd op de AHA Scientific Sessions 2015 door: Iftikhar J Kullo (Mayo Clinic, Rochester, MN, USA)
 

Achtergrond

Het is onbekend of kennis van genetisch risico het optreden van relevante klinische uitkomsten beïnvloedt. De MI-GENES studie onderzocht of het bekend maken van een genetische risicoscore (GRS) voor coronaire hartziekte (CHD) op basis van 28 genetische varianten die niet gerelateerd zijn aan bloeddruk of lipiden, LDL-c niveaus verlagen.
203 volwassenen van 45-65 jaar oud, met een matig risico voor CHD die geen statines kregen, werden gerandomiseerd naar het ontvangen van hun 10-jaars waarschijnlijkheid op CHD op basis van conventionele risicofactoren (CRS) of CRS plus GRS (+GRS = GRSxCRS). Deelnemers in de +GRS groep werden gestratificeerd naar hoge (+H-GRS) of gemiddelde/lage (+L-GRS) score. Het primaire eindpunt was LDL-c niveau 6 maanden na het bekendmaken van CHD risico. Secundaire eindpunten waren vetinname via het dieet, lichaamsbeweging, angstniveau en statinegebruik.
 

Belangrijkste resultaten

  • Mensen in de GRS+ groep hadden significant lagere LDL-c niveaus (96.5+32.7 vs. 105.9+33.3 mg/dL; P=0.04).
  • +H-GRS deelnemers hadden lagere LDL-C niveaus (92.3+32.7 mg/dL) dan CRS deelnemers (P=0.02) maar +L-GRS deelnemers niet (100.9+32.2 mg/dL; P=0.18).
  • Er werd geen verschil gezien in vetinname, lichaamsbeweging of angst tussen de groepen.
  • Gebruik van statines was groter in de +GRS groep dan in de CRS groep (39% vs. 22%, P<0.01).

Conclusie

Het bekendmaken van een CHD risicoschatting die mede op genetische informatie is gebaseerd leidde tot lagere LDL-c niveaus na 6 maanden dan bekendmaking van een conventionele risicoschatting. De daling in LDL-c wat het grootst met een hoge GRS voor CHD. Het bekendmaken van een GRS stond in verband met hogere frequentie van starten met statines, maar er werden geen veranderingen in vetinname, lichaamsbeweging of angst waargenomen.
Informatie over genetisch risico op CHD kan worden geïncorporeerd in elektronische patiëntendossiers en kan worden gebruikt om behandeling te sturen.
 
- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het AHA congres verstrekte informatie –

Het AHA Journaal 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door MSD

Deel deze pagina met collega's en vrienden: