Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Slecht slapende vrouwen hebben een significant hoger risico op ontwikkelen diabetes

Literatuur - Li Y et al., Diabetologia 2016

 

Association between sleeping difficulty and type 2 diabetes in women

 
Li Y, Gao X, Winkelman JW, et al.
Diabetologia 2016; published online ahead of print 2 February 2016

 
Achtergrond

Onvoldoende of gefragmenteerde slaap in gezonde jonge vrouwen is in verband gebracht met verstoorde glucoseregulatie [1,2]. Slaapproblemen beïnvloeden de stofwisseling in negatieve zin en zijn geassocieerd met type 2 diabetes (T2DM) risicofactoren, zoals obesitas [3], hypertensie [4] en depressie [5], evenals een verhoogd risico op T2DM zelf [6-7]. Het is echter niet duidelijk of de geobserveerde associaties onafhankelijk zijn van gezondheidsgedragingen, andere cardiovasculaire risicofactoren of andere slaapstoornissen.
in deze studie werd het verband tussen slaapproblemen en het risico op het ontwikkelen van T2DM onderzocht, op basis van data van twee onafhankelijke cohorten van Amerikaanse vrouwen: de Nurses’ Health Study (NHS) [8] en NHSII [9]. Slaapproblemen werden gedefinieerd als moeite hebben om in slaap te komen of te blijven een groot deel van de tijd of de hele tijd.
Gegevens van 133353 vrouwen werden geanalyseerd met een follow-up van 10 jaar. Bovendien werd het gecombineerde effect tussen slaapproblemen en korte slaapduur, vaak snurken, slaapapneu en wisselende ploegendiensten ingeschat, en de mate waarin de effecten van slaapproblemen op T2DM worden gemedieerd door BMI, hypertensie en depressie werd ook gekwantificeerd.
 

Belangrijkste resultaten

 • Bij baseline rapporteerden 5.9% in NHS en 4.8% in NHSII van de vrouwen slaapproblemen.
 • Vrouwen met slaapproblemen hadden een verhoogd risico op T2DM ten opzichte van vrouwen zonder slaapproblemen, onafhankelijk van uiteenlopende risicofactoren. De multivariate gecorrigeerde HR voor T2DM voor vrouwen met vs. zonder slaapproblemen was:
  • 1.45 (95% CI: 1.33 - 1.58) na correctie voor leefstijlfactoren bij baseline,
  • 1.22 (95% CI: 1.12 - 1.34) na verdere correctie voor hypertensie, depressie en BMI
 • Een significante interactie werd gezien tussen slaapproblemen en werken in ploegendiensten, voor het risico op T2DM (P multiplicatieve interactie: 0.08, P voor additieve interactie: 0.04). De multivariate, gecorrigeerde HRs waren:
 • Van ploegendiensten alleen: 1.27 (95% CI: 1.14 - 1.42),
 • Van slaapproblemen alleen: 1.40 (95% CI: 1.23 - 1.59)
 • Van beide condities 2.30 (95% CI: 1.78 - 2.96)
Ten opzichte van vrouwen zonder slaapproblemen en die nooit ploegendiensten hebben gedraaid.
 • Vrouwen die alle vier de slaap condities rapporteerden (slaapproblemen, frequent snurken, slaapduur<6 uur en slaapapneu in NHS of wisselende ploegendiensten in NHSII) hadden een meer dan viervoudig verhoogde kans op T2DM (HR: 4.17, 95%CI: 2.93-5.91).

Conclusie

In 2 grote onafhankelijke cohorten vrouwen, waren slaapproblemen, gedefinieerd als meestal of altijd moeite hebben met in slaap komen of blijven, significant geassocieerd met T2DM. Hoewel deze bevinding deels kan worden verklaard door associaties met hypertensie, BMI en depressiesymptomen, was het erg krachtig in combinatie met andere slaapstoornissen. Deze bevindingen onderschrijven de noodzaak om slaapstoornissen aan te pakken in de context van T2DM preventie.
 
Vind dit artikel online bij Diabetologia
 

Referenties

1. Spiegel K, Leproult R, van Cauter E. Impact of sleep debt on metabolic and endocrine function. Lancet 1999;354:14351439
2. Stamatakis KA, Punjabi NM. Effects of sleep fragmentation on glucose metabolism in normal subjects. Chest 2010;137:95101
3. Vorona RD, Winn MP, Babineau TW, et al. Overweight and obese patients in a primary care population report less sleep than patients with a normal body mass index. Arch Intern Med 2005;165:2530
4. Meng L, Zheng Y, Hui R. The relationship of sleep duration and insomnia to risk of hypertension incidence: a meta-analysis of
prospective cohort studies. Hypertens Res 2013;36:985995
5. Baglioni C, Battagliese G, Feige B, et al. Insomnia as a predictor of depression: a meta-analytic evaluation of longitudinal epidemiological studies. J Affect Disord 2011;135:1019
6. Cappuccio FP, D'Elia L, Strazzullo P, et al. Quantity and quality of sleep and incidence of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Care 2010;33:414420
7. Kawakami N, Takatsuka N, Shimizu H. Sleep disturbance and onset of type 2 diabetes. Diabetes Care 2004;27:282283
8. Al-Delaimy WK, Manson JE, Willett WC, et al. Snoring as a risk factor for type II diabetes mellitus: a prospective study. Am J Epidemiol 2002;155:387393
9. Pan A, Schernhammer ES, Sun Q, et al. Rotating night shift work and risk of type 2 diabetes: two prospective cohort studies in women. PLoS Med 2011;8: e1001141
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: