Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Eerste Europese advies over acute zorg voor patiënten met acuut hartfalen

Nieuws - 22 feb. 2016

Op 22 februari werd een artikel gepubliceerd [1] gericht op de vraag of patiënten met acuut hartfalen moeten worden ontslagen van de spoedeisende hulp en behandeld moeten worden als poliklinische patiënten, of om hen op te nemen in het ziekenhuis. Tot nu toe was er hiervoor geen richtlijn, waardoor SEH artsen geneigd waren om conservatief te handelen en patiënten op te laten nemen in het ziekenhuis.
 
De publicatie schetst criteria om artsen te helpen patiënten te selecteren die veilig van de spoedeisende hulp kunnen worden ontslagen. Een nieuw algoritme toont de volgorde van de besluiten die moeten worden genomen en wat te overwegen bij iedere stap.
 
Het belang van lange-termijn follow-up wordt benadrukt, ongeacht of patiënten rechtstreeks worden ontslagen van de spoedeisende hulp of een periode in het ziekenhuis doorbrengen voordat ze naar huis worden gestuurd. Follow-up planning moet worden gedaan door het SEH team in samenwerking met de huisarts, cardioloog, en anderen die betrokken zijn bij de langdurige zorg voor de patiënt.
 
Volgens professor Christian Mueller (voorzitter van de Acute Heart Failure Study Group van de Acute Cardiovascular Care Association (ACCA) van de European Society of Cardiology (ESC)), "zal deze leidraad hopelijk de behandeling van patiënten met acuut hartfalen verbeteren en een begin maken bij het geven van betere vooruitzichten."
 

Bron

ESC Persbericht 22 februari 2016
 

Referentie

1Miró Ò, Peacock FW, McMurray JJ, Bueno H, Christ M, Maisel AS, Cullen L, Cowie MR, Di Somma S, Martín Sánchez FJ, Platz E, Masip J, Zeymer U, Vrints C, Price S, Mebazaa A, Mueller C. European Society of Cardiology – Acute Cardiovascular Care Association position paper on safe discharge of acute heart failure patients from the emergency department. European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care. DOI: 10.1177/2048872616633853
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: