Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verhoogd acuut CV risico 1 uur na matige en zware alcoholconsumptie

Literatuur - Mostofsky E et al., Circulation 2016

 

Alcohol and Immediate Risk of Cardiovascular Events: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis


Mostofsky E, Chahal HS, Mukamal KJ, et al.
Circulation 2016; published online ahead of print
 

Achtergrond

Er zijn aanwijzingen dat regelmatige matige alcoholconsumptie gerelateerd is aan een lager CHD risico, terwijl zware alcoholconsumptie schadelijk kan zijn [1]. Een enkele dosis alcohol veroorzaakt binne 1-3 uur een verhoogde hartslag, electromechanische vertraging, en verstoorde fibrinolyse [2-4]. Aan de andere kant, 12024 uur later zijn transiënte verbeteringen in flow-gemedieerde vasodilatatie, endotheelfunctie en stolling gerapporteerd [5,6]. Na weken van regelmatige inname zijn er verbeteringen van inflammatoire markers, lipidenprofiel en insulinegevoeligheid [6].
Een tot twee drankjes per dag zijn in verband gebracht met verbeteringen in HDL-c, hartslagvariabiliteit, endotheelfunctie, insulinegevoeligheid, stolling en fibrinolytische cascades en een lager risico op CV ziekte en beroerte (zowel ischemisch als hemorrhagisch) [7,8]. Echter, consumptie van 3-4 glazen per dag is geassocieerd met een hoger risico op hypertensie, diabetes, CV aandoeningen, beroerte en sterfte na MI [8,9]. Dientengevolge beveelt de 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee aan dat, als alcohol genuttigd wordt, het niet meer dan één drankje per dag moet zijn voor vrouwen, en twee per dag voor mannen [10].
In deze systematische review en dosis-respons meta-analyse van 23 studies met gegevens van bijna 30000 deelnemers, werd het risico op myocardinfarct (MI) en stroke (zowel ischemisch als hemorrhagisch, IS en HS) binnen uren of dagen na alcoholinname geëvalueerd, omdat het directe risico na het nuttigen van alcohol tot nog niet is beschreven.
 

Belangrijkste resultaten

 • Matige alcoholconsumptie was geassocieerd met:
  • Een hoger CV risico (ongeveer 2-voudig) in het uur na alcohol inname
  • Een lager risico op MI en HS (2-4 drankjes geassocieerd met 30% lager relatief risico) na 24 uur.
  • Een lager risico op IS na 1 week (6 drankjes geassocieerd met 19% lager risico)
 • Zwaar alcoholgebruik was geassocieerd met:
  • Een hoger CV risico tijdens de volgende dag (6-9 drankjes: RR: 1.3-2.3)
  • Een hoger CV risico tijdens de volgende week (19-30 drankjes: RR: 2.25-6.2)
 • Een U-vormige associatie werd gezien voor de relatie tussen de hoeveelheid genuttigde alcohol binnen 24 uur voor start MI en MI risico (Pcurve<0.001) met:
  • Het grootste voordeel na ongeveer 28 gram alcohol (2 glazen) per dag (RR: 0.67).
  • Een hoger risico na ongeveer 108 gram (9 glazen) in één dat (RR: 1.59).
Kijkend naar de week volgend op alcoholconsumptie, werd een lager risico op MI gezien bij matige inname, en een hoger risico na zwaar drinken.
 • Vergelijkbare U-vormige relaties werden gezien voor IS risico (Pcruve=0.007) en voor HS risico (Pcurve=0.02).
 

Conclusie

Direct na alcoholconsumptie treden zowel schadelijke als beschermende fysiologische reacties op. Matige en zware alcoholconsumptie was geassocieerd met een hoger direct CV risico in het uur na alcoholinname. Na 24 uur was regelmatige matige alcoholconsumptie echter geassocieerd met een CV voordeel, maar zwaar drinken was geassocieerd met voortdurend CV risico.
 
Vind dit artikel online bij Circulation
 

Referenties

1. Breslow RA, Mukamal KJ. Measuring the burden--current and future research trends: results from the NIAAA Expert Panel on Alcohol and Chronic Disease Epidemiology. Alcohol Res.2013;35:250-259
2. Spaak J, Merlocco AC, Soleas GJ, et al. Dose-related effects of red wine and alcohol on hemodynamics, sympathetic nerve activity, and arterial diameter. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2008;294:H605-612
3. Sengul C, Cevik C, Ozveren O, et al. Acute alcohol consumption is associated with increased interatrial electromechanical delay in healthy men. Cardiol J. 2011;18:682-686
4. Hendriks HF, Veenstra J, Velthuis-te Wierik EJ, et al. Effect of moderate dose of alcohol with evening meal on fibrinolytic factors. BMJ. 1994;308:1003-1006
5. Briasoulis A, Agarwal V, Messerli FH. Alcohol consumption and the risk of hypertension in men and women: a systematic review and meta-analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2012;14:792-798.
6. Brien SE, Ronksley PE, Turner BJ, et al. Effect of alcohol consumption on biological markers associated with risk of coronary heart disease: systematic review and meta-analysis of interventional studies. BMJ. 2011;342:d636
7. Janszky I, Ericson M, Blom M, et al. Wine drinking is associated with increased heart rate variability in women with coronary heart disease. Heart. 2005;91:314-318
8. Ronksley PE, Brien SE, Turner BJ, et al. Association of alcohol consumption with selected cardiovascular disease outcomes: a systematic review and metaanalysis. BMJ. 2011;342:d671.
9. Pai JK, Mukamal KJ, Rimm EB. Long-term alcohol consumption in relation to all-cause and cardiovascular mortality among survivors of myocardial infarction: the Health Professionals Follow-up Study. Eur Heart J. 2012;33:1598-1605
10. United States Dietary Guidelines Advisory Committee. Scientific Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the dietary guidelines for Americans to the Secretary of Agriculture and the Secretary of Health and Human Services 2015;
http://permanent.access.gpo.gov/gpo51700/2015/Scientific-Report-of-the-2015-Dietary-
Guidelines-Advisory-Committee.pdf
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: