Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Snel en beter ingrijpen voor preventie hart- en vaatziekten hard nodig

Nieuws - 20 apr. 2016

Cardiologe dr. Janneke Wittekoek hield van december 2015 tot april 2016 een enquête waarin 5.000 Nederlanders (40 plus, 70% vrouw) 10 vragen beantwoordden over risicofactoren hart- en vaatziekten met focus op cholesterol. Haar conclusie: “Willen we voorkomen dat te vaak en te vroeg Nederlanders hart- en vaatziekten krijgen, dan zullen we snel en beter moeten ingrijpen. De roep om hulp is groot en de kennis laag.  Vooral cholesterol is lastig om grip op te krijgen. Het is daarom tijd voor actie: meten, weten en motiveren.”

De enquête GRIP OP CHOLESTEROL gaat vooral over de vragen: Hoe hoog is het risico op hart- en vaatziekten? Kent Nederland de getallen (know-your-numbers) als het gaat om cholesterol, bloeddruk, BMI? Wat weet men van risico’s op hart- en vaatziekten? Komen al die gezondheids- en voedingsadviezen echt aan? En hoe denkt men zelf cholesterolwaarden naar beneden te krijgen?

Belangrijkste resultaten uit de enquête (zie ook infographic):
  • De top 5 risicofactoren op hart- en vaatziekten van de Nederlander zijn: te hoog cholesterol, overgewicht, erfelijkheid, verhoogde bloeddruk en stress
  • 70% geeft aan de cholesterolwaarden te hebben gemeten in het afgelopen jaar, maar 62% kent alleen de totaalwaarden. Driekwart kent het verschil niet tussen HDL (goed) cholesterol en LDL (slecht) cholesterol
  • We weten wel hoe bedreigend hart- en vaatziekten zijn en dat we ze moeten voorkomen door te bewegen, gezond te eten, op gewicht te blijven en (zo nodig) medicijnen te gebruiken. Toch lukt het 32% niet om streefwaarden te bereiken
  • 70% vraagt concreet om hulp en wil weten hoe ze beter grip kunnen krijgen op cholesterol
Dr. Wittekoek: “We denken te weten hoe we risicofactoren kunnen verlagen, maar toch lukt het niet en schreeuwen we om hulp. Dat is een teken dat we mensen beter bij de hand moeten nemen. Dat begint bij het kennen van je eigen metingen en getallen, weten wat dat voor jou betekent en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.” Wittekoek werkt aan preventie door betere voorlichting en begeleidt patiënten naar een betere preventie met haar aanpak medicatie & lifestyle.

Voor meer informatie zie ook bijgaande infographic en www.heartlife.nl
 
infographic_gripopcholesterol-200416.pdf (0,1MB)infographic_gripopcholesterol-200416.pdf (0,1MB)

Deel deze pagina met collega's en vrienden: