Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Mediterraan dieet volgen geeft mogelijk meer CV voordeel dan vermijden van minder gezond eten

Literatuur - Stewart et al., Eur Heart J. 2016

 

Dietary patterns and the risk of major adverse cardiovascular events in a global study of high-risk patients with stable coronary heart disease

 
Stewart RAH, Wallentin L, Benatar J, et al.
Eur Heart J 2016; published online
 

Achtergrond

Europese en Amerikaanse richtlijnen bevelen een gezond dieet aan, bestaande uit veel fruit, groenten, en vis, en weinig zout, verzadigde vetten en geraffineerde koolhydraten [1,2]. Het Mediterrane dieetpatroon is een dergelijk gezond dieet, en is in verband gebracht met verminderde CV en totale sterfte [3-6]. Er is echter beperkte data beschikbaar over de relatie tussen een gezond dieetpatroon en uitkomsten, in patiënten met stabiel coronaire hartziekte (CHD) [7].
Deze studie evalueerde of een ‘Mediterrane’ (punten voor hogere consumptie (0 voor laagste tot 4 hoogste frequentie) van volkoren, groenten, peulvruchten, fruit en vis, en voor minder consumptie van vlees, en alcoholconsumptie (0 punten voor niets en mogelijk schadelijk drinken, 2 of 4 punten voor soms of matige consumptie) of een ‘Westerse’ (punten voor hogere consumptie van geraffineerde granen, snoep en toetjes, suikerhoudende dranken en diepgevroren voedsel (0 voor laagste tot 4 hoogste frequentie) dieetscore (MDS, WDS) MACE voorspelt in een wereldwijde populatie van 15482 hoog-risicopatiënten met stabiele CHD die deelnamen aan de STABILITY studie, gebruikmaken van een simpele zelf-ingevulde voedselfrequentie vragenlijst [8]. MACE was gedefinieerd als niet-fataal myocardinfarct, niet-fatale beroerte of sterfte door een CV oorzaak.
 

Belangrijkste resultaten

  • Na een mediane follow-up van 3.7 jaar trad MACE op in 7.3% van 2885 individuen met een MDS ≥15, 10.5% van 4018 deelnemers met MDS van 13–14, en 10.8% van 8579 deelnemers met MDS ≤12.
  • Er was geen verband tussen WDS en MACE (aangepast model +1 categorie HR: 0.99; 95% CI: 0.97-1.01).
  • Er was een niet-lineair verband tussen MDS en MACE, in dat bij MDS ≤12 (n = 8579, 56%), er geen significante associatie was tussen stijging in MDS en MACE, maar voor MDS scores >12, een stijging van 1 punt in MDS was geassocieerd met een lager risico op MACE (HR voor +1 in MDS 0.93; 95% CI: 0.90-0.96; P < 0.0001). Deze associatie bleef statistisch significant na stapsgewijze correctie voor covariaten.
  • Een simpele MDS gebaseerd op dagelijkse consumptie van fruit en groenten, en wekelijkse consumptie van alcohol en vis was ook geassocieerd met een lager risico op MACE. De HR voor elke punt stijging in de simpele MDS was gecorrigeerd voor behandeling alleen: 0.90; 95% CI: 0.87–0.94; P = 0.0001, en in het volledig gecorrigeerde model: 0.94; 95% CI: 0.90–0.98; P = 0.002.

Conclusie

In een groot cohort van hoog-risicopatiënten met stabiele CHD, bleek een Mediterraan dieet in verband te staan met lager risico op MACE en sterfte door alle oorzaken, terwijl een minder gezond Westers dieet niet geassocieerd was met MACE. Deze bevindingen suggereren dat consumptie van gezond voedsel mogelijk belangrijker is voor secundaire CAD-preventie dan het vermijden van minder gezonde etenswaren.
 
 
Vind dit artikel online op Eur Heart J
 

Referenties

1. Perk J, De Backer G, Gohlke H, et al. European Guidelines on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (version 2012). The Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of nine societies and by invited experts). Eur Heart J 2012;33:1635–1701.
2. Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD, et al. 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk. A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol 2014;63(25_PA):2960–2984.
3. Sofi F, Abbate R, Gensini GF, et al. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2010;92:1189–1196.
4. Trichopoulou A, Costacou T, Bamia C, et al. Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population. N Engl J Med 2003;348:2599–2608.
5. Kris-Etherton P, Eckel RH, Howard BV, et al, Clinical Science Committee of the American Heart Association. Lyon Diet Heart Study: benefits of a Mediterranean-Style, National Cholesterol Education Program/American Heart Association Step I Dietary Pattern on Cardiovascular Disease. Circulation 2001;103:1823–1825.
6. Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J, et al, the PSI. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med 2013;368:1279–1290.
7. Dehghan M, Mente A, Teo KK, et al. Relationship between healthy diet and risk of cardiovascular disease among patients on drug therapies for secondary prevention: a prospective cohort study of 31 546 high-risk individuals from 40 countries. Circulation 2012;126:2705–2712.
8. White HD, Held C, Stewart RA, et al, on behalf of the STABILITY Steering Committee. Study design and rationale for the clinical outcomes of the STABILITY Trial (STabilisation of Atherosclerotic plaque By Initiation of darapLadIb TherapY) comparing darapladib versus placebo in patients with clinical coronary heart disease). Am Heart J 2010;160:655–661.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: