Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Finalist Amsterdam Science & Innovation Award: app voor patiënten met congenitale hartafwijking

Nieuws - 11 mei 2016

Dr. Mark Schuuring (Arts in opleiding tot cardioloog, AMC Amsterdam) is finalist in de Amsterdam Science & Innovation Award, met de CONCOR mHealth app voor patiënten met een congenitale hartafwijking. Voor de jaarlijkse Amsterdam Science & Innovation Award worden de meest innovatieve ideeën voortkomend uit het wetenschappelijk onderzoek geselecteerd, welke een sociale en/of commerciële toepassing hebben. De CONCOR smartphone applicatie gaat binnenkort gebruikt worden door patiënten met congenitale hartafwijkingen.

mHealth toepassingen voor cardiologie patiënten zijn er tot dusver nog niet, mede doordat het moeilijk te bepalen is welke patiënten er baat bij hebben en welke parameters gemonitord moeten worden.

De CONCOR smartphone applicatie vormt de basis van een effectiviteitstudie, toegankelijk voor volwassenen met congenitale hartafwijkingen. Deze groep patiënten is met name geschikt voor mHealth omdat ze jong zijn, een chronische aandoening hebben en vaak symptomatisch zijn. De applicatie wordt ontwikkeld op basis van input door patiënten.

Met deze applicatie wordt verwacht dat het aantal HF incidenten en aritmiëen afneemt en dat patiënten een betere kwaliteit van leven zullen hebben, doordat zij zich meer bewust zijn, gestimuleerd worden in een bepaald gedrag, levensstijl reminders krijgen en nauwkeuriger zullen zijn met medicatie. De incidentie van HF/aritmiëen alsmede secundaire parameters zoals haalbaarheid in gebruik, zullen na 1 jaar follow-up worden geverifieerd.

De uitreiking van de award aan één van de 10 finalisten zal 26 mei plaats vinden.
 
Bezoek voor meer informatie de IXA website
Met uw stem zal er meer aandacht en mogelijk meer geld voor dit onderzoek bij patiënten met een aangeboren hartaandoening zijn. Stem daarom dus via deze link.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: