Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Een op de vier patiënten ontwikkelt binnen vier jaar hartfalen na eerste hartaanval

Nieuws - 24 mei 2016

Eén op de vier patiënten ontwikkelt hartfalen binnen vier na een eerste hartaanval, volgens een studie in bijna 25000 patiënten, vandaag gepresenteerd op Heart Failure 2016 en het 3rd World Congress on Acute Heart Failure, door dr. Johannes Gho, cardioloog in UMC Utrecht. Risicofactoren blijken oudere leeftijd, grotere socio-economische achterstand en comorbiditeiten zoals diabetes.
 
Gho zegt in een persbericht: “Onderzoek dat de incidentie van hartfalen na myocardinfarct bestudeert is beperkt, en stamt met name uit het trombolytische tijdperk, wanneer medicatie werd gebruikt om bloedstolsels op te lossen. Tegenwoordig is percutane coronaire interventie de voorkeursbehandeling voor acuut myocardinfarct.”
 
Deze studie gebruikte gegevens van het UK-gebaseerde CALIBER (CArdiovascular research using LInked Bespoke studies and Electronic health Records) programma. Eerstelijns dossiers werden gekoppeld aan ziekenhuisopnames en nationale registers over MI en mortaliteit.
 
De onderzoekers identificeerden 24.745 patiënten van 18 jaar en ouder die een eerste MI doormaakten tussen 1 januari 1998 en 25 maart 2010, zonder voorgeschiedenis met HF. Patiënten werden gevolgd voor een mediane periode van 3.7 jaar voor de eerste gerapporteerde HF diagnose in één van de CALIBER bronnen.
 
Tijdens follow-up ontwikkelden 6005 (24.3%) patiënten HF. Dr. Gho zegt: “ongeveer één op de vier patiënten ontwikkelden hartfalen binnen vier ja na een eerste myocardinfarct in het huidige tijdperk. Dit was relatief stabiel in de tijd, mogelijk als gevolg van twee concurrerende tendensen. Aan de ene kant heeft PCI de behandeling van myocardinfarct verbeterd, dus verwacht je dat het risico op hartfalen vermindert. Aan de andere kant, omdat de behandeling verbeterd is, zijn meer patiënten in leven na een hartaanval, om vervolgens hartfalen te ontwikkelen.”
 
Een aantal factoren was geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van HF na een eerste MI. Elke tien jaar stijging van de leeftijd was geassocieerd met een 45% hoger risico. Grotere socio-economische deprivatie (5e vs. 1e kwintiel) stond in verband met een 27% hoger risico.
 
De volgende condities waren geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van HF na een eerste MI: diabetes (44% hoger risico), atriumfibrillatie (63% hoger risico), perifere arteriële ziekte (38% hoger risico), chronische obstructieve pulmonale ziekte (28% hoger risico), ST elevatie myocardinfarct bij presentatie (21% hoger risico) en hypertensie (16% hoger risico).
 
Dr. Gho zegt: “Eerder onderzoek dat keek naar hartfalen door alle oorzaken, niet alleen na myocardinfarct, vond vergelijkbare risicofactoren. Onze grote cohortstudie bevestigt dat dit ook risicovolle condities zijn voor myocardinfarctpatiënten in het huidige tijdperk.”
 
Bron
Persbericht ESC 24 mei, 2016

Deel deze pagina met collega's en vrienden: