Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe inzichten in link reuma en CV aandoeningen

Nieuws - 4 juli 2016

Reumatoloog in opleiding Inge van den Oever levert nieuw bewijs over het verband tussen ontsteking en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij reumatische gewrichtsziekten. Het blijkt dat in de praktijk dit nog onvoldoende aandacht krijgt. Van den Oever promoveerde op 1 juli bij VUmc.
 

De bevindingen suggereren dat een optimale behandeling van ontsteking bij reuma-ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis (RA) niet alleen ziekteactiviteit, maar ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Daarnaast laat zij zien dat traditionele hart- en vaatziekten risicofactoren bijdragen aan een hoger risico op hart- en vaatziekten bij reumatoïde artritis patiënten, maar dat hier in de praktijk veel te weinig aandacht aan wordt geschonken.
 

Ook toonde Van den Oever aan dat ruim een derde van de patiënten met de ziekte van Bechterew, een vorm van reumatische ziekte, een verhoogd hart- en vaatziekterisico hebben, van wie maar liefst driekwart niet adequaat wordt behandeld.
 

Dit onderzoek laat zien dat zowel het optimaliseren van ontstekingsremmende behandeling om de ziekteactiviteit te onderdrukken als het behandelen van de traditionele hart- en vaatziekte risicofactoren noodzakelijk zijn om het verhoogde risico bij deze populatie te verlagen. Toekomstig onderzoek is nodig om te zien of deze maatregelen samen het gewenste effect hebben op het verhoogde hart- en vaatziekte risico in reuma patiënten.


Promovendus: I.A.M. van den Oever
Titel proefschrift: Cardiovascular risk reduction in rheumatic diseases. How can it be achieved?
Promotor: prof.dr. M.T. Nurmohamed

Bron:
Persbericht VUmc 1 juli 2016
Proefschrift:VU-DARE

Deel deze pagina met collega's en vrienden: