Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Consumptie volkoren geassocieerd met lager mortaliteitsrisico

Zong G et al., Circulation 2016

Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer
A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies

 
Zong G, Gao A, Hu FB, et al.,
Circulation. 2016;133:2370-2380
 

Achtergrond

Voedingsrichtlijnen adviseren de consumptie van volkoren omdat deze vezels, vitamines, mineralen, fytochemicaliën en andere gezonde voedingsstoffen bevatten. De werkelijke inname van volkoren is echter ver beneden de aanbevolen hoeveelheden (48 g/d) [1-4].
 
Data van prospectieve studies toont aan dat de consumptie van volkoren geassocieerd is met het risico op diabetes, cardiovasculaire aandoeningen (CVD) en kanker. Er zijn echter geen robuuste bevindingen ten aanzien van het mortaliteitsrisico [5-8].
 
In deze meta-analyse is de associatie tussen de inname van volkoren en het risico op totale, cardiovasculaire en kanker mortaliteit bepaald in 786.076 deelnemers uit 14 studies (voornamelijk uit de VS, 3 Scandinavië en 1 verenigd koninkrijk). De mediane follow-up varieerde van 6-28 jaar (1971-2010).
 

Belangrijkste resultaten

  • Het gepoolde relatieve risico (RR) voor mortaliteit was 0.84 (95% CI: 0.80–0.88; P<0.001; I2=74%, P heterogeniteit <0.001), voor CVD mortaliteit was 0.82 (95% CI: 0.79–0.85; P<0.001; I2=0.0%, P heterogeniteit = 0.53), en voor kanker mortaliteit was 0.88 (95% CI: 0.83–0.94; P<0.001; I2=54%, P heterogeniteit = 0.02).
  • Dosis-responsanalyse (geen volkorenconsumptie als referentie) toonde RR’s van totale mortaliteit  bij 10 g/d: 0.93 (95% CI: 0.89–0.97), bij 30 g/d: 0.84 (95% CI: 0.77–0.91), bij 50 g/d: 0.80 (95% CI: 0.75–0.85) en bij 70 g/d: 0.78 (95% CI: 0.74–0.82). Allen P<0.001, P trend <0.001 en P niet-lineair = 0.06.
  • Dosis-response analyse (geen volkorenconsumptie als referentie) toonde RR’s van CVD mortaliteit bij 10 g/d: 0.92 (95% CI: 0.88–0.96), bij 30 g/d: 0.81 (95% CI: 0.75–0.89), bij 50 g/d: 0.78 (95% CI: 0.72–0.84), bij 70 g/d: 0.77 (95% CI: 0.68–0.87). Allen P<0.001, P trend <0.001 en P niet-lineair = 0.10).
  • Dosis-response analyse (geen volkorenconsumptie als referentie) toonde RR’s van kanker mortaliteit bij 10 g/d: 0.96 (95% CI: 0.91–1.01; P=0.12), bij 30 g/d: 0.89 (95% CI: 0.89–0.99; P=0.04), bij 50 g/d: 0.85 (95% CI: 0.76–0.94; P=0.001), bij 70 g/d: 0.80 (95% CI: 0.72–0.89; P<0.001). P trend <0.001 en P niet-lineair = 0.67.
  • Het RR voor iedere 16-g/d verhoging van volkorenconsumptie (≈1 portie per dag) was voor totale mortaliteit 0.93 (95% CI: 0.92–0.94), voor CVD mortaliteit 0.91 (95% CI: 0.90–0.93) en voor kanker mortaliteit 0.95 (95% CI: 0.94–0.96).
 

Conclusie

In een meta-analyse van 14 studies was de consumptie van volkoren producten omgekeerd en significant geassocieerd met mortaliteit, met een dosis-afhankelijke trend. Dit was voornamelijk voor CVD mortaliteit. Deze resultaten ondersteunen de huidige voedingsrichtlijnen die aanbevelen om meer volkorenproducten te eten en verfijnde granen te vervangen.
 
Vind deze publicatie online op Circulation
 

Referenties

1. Slavin J. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proc Nutr Soc. 2003;62:129–134.
2. Fardet A. New hypotheses for the health-protective mechanisms of wholegrain cereals: what is beyond fibre? Nutr Res Rev. 2010;23:65–134.
3. Ferruzzi MG, Jonnalagadda SS, Liu S, et al. Developing a standard definition of whole-grain foods for dietary recommendations: summary report of a multidisciplinary expert roundtable discussion. Adv Nutr. 2014;5:164–176.
4. McGill CR, Fulgoni VL 3rd, Devareddy L. Ten-year trends in fiber and whole grain intakes and food sources for the United States population: National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2010. Nutrients. 2015;7:1119–1130.
5. Ye EQ, Chacko SA, Chou EL, et al. Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. J Nutr. 2012;142:1304–1313.
6. Mellen PB, Walsh TF, Herrington DM. Whole grain intake and cardiovascular disease: a meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008;18:283–290.
7. Jacobs DR Jr, Marquart L, Slavin J, et al. Whole-grain intake and cancer: an expanded review and meta-analysis. Nutr Cancer. 1998;30:85–96.
8. Huang T, Xu M, Lee A, et al. Consumption of whole grains and cereal fiber and total and cause-specific mortality: prospective analysis of 367,442 individuals. BMC Med. 2015;13:59