Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Beslisregel kan patiënten met VTE selecteren die veilig kunnen stoppen met anticoagulantia

ESC - 2016 Rome

Nieuws - 30 aug. 2016

HERDOO2 rule to guide treatment duration for unprovoked venous thrombosis: the REVERSE II study

Gepresenteerd op het ESC congres 2016 door: Marc Rodger (Ottawa, Canada)
 

Achtergrond

De richtlijn voor de behandeling van veneuze trombo-embolie (VTE) bevat het levenslange gebruik van anticoagulantia. Wanneer patiënten niet behandeld worden, ervaart echter slechts <50% een terugkerende VTE.
 
In 2008 is de HERDOO2 klinische beslisregel gepubliceerd. Dit is een scoresysteem bestaande uit 4 risicofactoren waarmee het risico op terugkerende VTE bepaald kan worden:
  • Hyperpigmentatie, oedeem of het rood worden van de benen
  • Een D-dimeerwaarde >250 µg/mL wanneer op anticoagulantia
  • Obesitas met een ‘body mass index’ (BMI) >30 kg/m2
  • Een leeftijd >65 jaar
Op basis van deze regel hebben vrouwen een laag risico op een terugkerend VTE wanneer zij 1 of geen van deze risicofactoren hebben. Mannen worden altijd geclassificeerd als hoog-risico. Het is veilig om te stoppen met anticoagulantia als het risico na 1 jaar kleiner dan 5% is.
 
In de REVERSE II multinationale studie is de HERDOO2 beslisregel gevalideerd in 2779 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 54.4 jaar, die een eerste niet-uitgelokte VTE hadden ervaren en minimaal 5-12 maanden anticoagulantia hadden gehad. HERDOO2 werd toegepast na 5 tot 12 maanden.
 

Belangrijkste resultaten

  • Met de HERDOO2 score werden 631 vrouwen geclassificeerd als laag-risico en de meeste van deze vrouwen (591) stopten therapie.
  • 2148 mannen en vrouwen werden geclassificeerd als hoog-risico. 323 van deze patiënten stopten met anticoagulantia.
  • Na 1 jaar follow-up was de event rate van terugkerend VTE voor hoog-risico patiënten 1.6 (95%CI 1.1-2.3) per 100 patiëntjaren en 8.1 (95%CI 5.2-11.9) per 100 patiëntjaren voor respectievelijk patiënten die door gingen of stopten met anticoagulantia.
  • Na 1 jaar follow-up was er geen terugkerend VTE opgetreden in laag-risico patiënten (vrouwen) die antistolling continueerden en een event rate van 3.0 (95%CI 1.8-4.8) per 100 patiëntjaren werd gezien voor patiënten die stopten met anticoagulantia.

Conclusie

Door gebruik te maken van de HERDOO2 score, kunnen vrouwen met een laag risico op terugkerende VTE (0 of 1 HERDOO2 punt) veilig stoppen met anticoagulantia. Hiermee blijft bij 50% van de vrouwen het gebruik van anticoagulantia bespaard.
Tijdens de persconferentie werd genoemd dat de HERDOO beslisregel voorlopig slechts gevalideerd is voor gebruik tussen 5 en 12 maanden. Het is bijvoorbeeld onbekend hoe goed hij zou presteren na 3 maanden. Mogelijk hebben bepaalde items in de score langer nodig om te ontwikkelen.
In een persbericht zegt Marc Rodger dat “dit momenteel de enige gevalideerde klinische beslisregel is die clinici, patiënten en besluitvormers kan helpen bij de beslissing wie kan stoppen met anticoagulantia na een niet-uitgelokte VTE. Dit spaart de last, kosten en risico’s van levenslange anticoagulantia.” En, zegt hij, “de vraag of de duur van gebruik van anticoagulantia voor preventie van een terugkeren VTE na een niet-uitgelokte VTE van belang is, is nog controversieel en er zijn nog steeds vragen onbeantwoord.”

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie -
 
Het ESC Journaal 2016 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen en Novartis.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: