Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verbeterde leefstijl resulteerde in verhoogde concentraties PCSK9 in post-CABG patiënten

Literatuur - Boyer M, et al, J Clin Lipodol, 2016

Impact of a 1-year lifestyle modification program on plasma lipoprotein and PCSK9 concentrations in patients with coronary artery disease

 
Boyer M, Levesque V, Poirier P, et al.
Journal of Clinical Lipidology 2016; published online ahead of print
 

Achtergrond

Veel patiënten met coronaire arterieziekten (CAD) hebben geen goede fysieke conditie en een verhoogd cardio-metabolisch risicoprofiel, zoals [1,2]:
 • Viscerale vetstapeling, zelfs met een normale BMI
 • Verhoogde triglyceriden, apoB en apoA-I waardes, alsmede lage HDL-c waardes ondanks statine behandeling en target LDL-c waardes
Literatuur suggereert dat CAD patiënten die hun leefstijl veranderen door middel van fysieke training en een verbeterd dieet, een reductie in het risico op cardiovasculaire (CV) ziekte bereiken [3,4]. Het is echter niet duidelijk wat voor invloed deze leefstijlverandering heeft op PCSK9. PCSK9 speelt normaal een belangrijke rol in de regulatie van cholesterol concentraties.
 
In deze studie is de impact van een 1-jarige leefstijlverandering programma op plasma lipoproteïnen en PCSK9 bepaald in 86 post-CABG (coronaire arterie bypass grafting) statine behandelde mannen. Daarnaast is de associatie tussen plasma PCSK9 concentraties en markers van het lipoproteïne-lipiden metabolisme bepaald, voor en tijdens de leefstijlverandering. Het leefstijl modificatieprogramma betrof een gepersonaliseerde gezonde eetstijl strategie en counseling voor fysieke activiteit (met doel van wekelijks minimaal 150 min. matige-tot-intensieve aerobics) en begon minimaal 6 weken na de operatie.
 

Belangrijkste resultaten

Er waren geen veranderingen ten aanzien van het totale LDL-c of apoB. Wel resulteerde het leefstijl modificatieprogramma in:
 • Reductie van het gemiddelde viscerale vetweefsel van 189.7 naar 174.1 mL/5mm (P=0.04)
 • Verhoging van de gemiddelde piekVO2 van 24.9 naar 28.6 mL O2/min/kg (P<0.0001)
 • Reductie van het gemiddelde VLDL-c van 0.62 naar 0.55 mmol/L (P=0.0009)
 • Reductie van het gemiddelde non-HDL-c van 2.23 naar 2.13 mmol/L (P=0.04)
 • Reductie van het gemiddelde triglyceriden van 1.39 naar 1.21 mmol/L (P=0.002)
 • Verhoging van het gemiddelde apoA-I van 1.33 naar 1.41 g/L (P<0.0001)
 • Verhoging van het gemiddelde HDL-c van 1.17 naar 1.31 mmol/L (P<0.0001)

Het leefstijl modificatieprogramma resulteerde in een verhoging van PCSK9 concentraties met 13.9 ng/mL (P=0.05). PCSK9 concentraties waren niet geassocieerd met LDL-c of apoB concentraties, maar wel aan:
 • Verhoging van apoA-I (r=0.26, P=0.02)
 • Verhoging van nuchtere insulinewaardes (r=0.33, P=0.006)
 • Verhoging van de HOMA-IR index (r=0.29, P=0.02)
 • Verhoging van de piekVO2 (r=0.23, P=0.05)
 • Veranderingen in visceraal vetweefsel (r=-0.23, P=0.04)
 • Veranderingen in het totaal cholesterol/HDL-c ratio (r=-0.23, P=0.03)

Er was geen statistisch significant verschil in varandering van PCSK9 concentratie na verandering van statine.
 

Conclusie

In 86 post-CABG mannen had fysieke activiteit en een verbeterde eetstijl een matig positieve invloed op non-HDL-c, HDL-c en triglyceriden concentraties, maar niet op LDL-c en apoB. Daarnaast resulteerde de aangepaste leefstijl in een verhoging van PCSK9 concentraties, wat mogelijk de matige invloed van een gezonde leefstijl op atherogene lipoproteïnen verklaard.
 
Vind deze publicatie online op J Clin Lipidology
 

Referenties

1. Poirier P, Despres JP. Waist circumference, visceral obesity, and cardiovascular risk. J Cardiopulm Rehabil. 2003;23:161–169.
2. Mora S,Wenger NK, Demicco DA, et al. Determinants of residual risk in secondary prevention patients treated with high- versus low-dose statin therapy: the Treating to New Targets (TNT) study. Circulation. 2012;125:1979–1987.
3. O’Doherty MG, Cairns K, O’Neill V, et al. Effect of major lifestyle risk factors, independent and jointly, on life expectancy with and without cardiovascular disease: results from the Consortium on Health and Ageing Network of Cohorts in Europe and the United States (CHANCES). Eur J Epidemiol. 2016;31:455–468.
4. Safabakhsh L, Jahantigh M, Nosratzehi S, et al. The Effect of Health Promoting Programs on Patient’s Life Style After Coronary Artery Bypass Graft-Hospitalized in Shiraz Hospitals. Glob J Health Sci. 2015;8:48848.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: