Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Lipiden behandelen bij de oudere patiënt: starten, stoppen of doorgaan?

Tweede Nationale Lipidendag

Nieuws - 1 okt. 2016

Bij lipidenbehandeling bij ouderen moeten heel andere afwegingen gemaakt worden. Dit werd helder voorgelegd door Dr. Mike Peters (VUMC Amsterdam). Ouderen passen niet in de huidige statine richtlijnen. Het antwoord op “starten, stoppen of doorgaan met statines” is helaas niet eenduidig. Het is de winst die nog gehaald kan worden uit het geven van statines, versus de levensduur en kwaliteit van leven. De levensverwachting kan aan de hand van de huidige leeftijd bepaald worden, maar belangrijker is om rekening te houden met de biologische leeftijd, waarbij de huidige leeftijd gecombineerd wordt met het beschouwd aantal vitale jaren.
Het is belangrijk om de richtlijnen te volgen, maar vooral naar de individuele patiënt te kijken. Peters adviseert onderscheid te maken tussen primaire of secundaire preventie en bij een beperkte levensverwachting vooral niet bang te zijn om de therapie te stoppen. Is een statine geïndiceerd, ga dan vooral op zoek naar de juiste dosering zonder bijwerkingen.
Update •


3 minuten educatie • 19-5-2016, Nationale Lipidendag 2016, Dr. Mike Peters

Lipiden behandelen bij de oudere patiënt; starten, stoppen of doorgaan?

Nationale Lipidendag 2016 Bij lipidenbehandeling bij ouderen moeten andere afwegingen gemaakt worden dan bij jongere patiënten. Dit wordt toegelicht door Dr. Mike Peters (VUmc, Amsterdam).


Slides • 21-5-2016

Lipiden behandelen bij de oudere patiënt; starten, stoppen of doorgaan?

Nationale Lipidendag 2016 Het al dan niet behandelen van dyslipidemie bij oudere patiënten kan een dilemma vormen. Dr. Mike Peters (VUmc, Amsterdam) geeft handreikingen voor het maken van een goede keuze.

Download het volledige verslag

Tweede Nationale Lipidendag Meeting Impression

Download gratis het verslag van de Tweede Nationale Lipidendag om uit te printen of te lezen op uw e-Reader/tablet.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: