Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Lipidenbehandeling bij kinderen

Tweede Nationale Lipidendag

Nieuws - 1 okt. 2016

Video navigation menu

  • Waarom moet FH zo vroeg mogelijk opgespoord worden? 00:17
  • Resultaten uit Europees onderzoek naar homozygote en heterozygote FH 02:18
  • Opsporing van FH in Nederland en in het buitenland 05:57
  • Wat zijn de effecten van vroegtijdige opsporing? 07:02

In kinderen met FH toonde behandeling met statine na 2 jaar follow-up:

  • A. regressie van IMT (intima-media dikte)
  • B. dat statinetherapie niet voldoende is om IMT te stabiliseren
  • C. minimaal verhoogde IMT
  • D. hetzelfde patroon IMT-verandering als bij onaangetaste broers en zussen
Toon het juiste antwoord.
De toehoorders werden enthousiast wakker geschud door Dr. Bert Wiegman (AMC Amsterdam); “FH bij kinderen is geen disease, noch disorder. Het is een disaster”. Hij onderstreepte het belang van vroege diagnose van familiaire hypercholesterolemie (FH). Dit kan het MI risico aanzienlijk verlagen. De exacte prevalentie van heterozygote FH (heFH) bij kinderen is niet bekend, maar ligt momenteel op 1:400 en is mogelijk nog hoger. Hoewel Nederland in verhouding tot andere landen al vaak heFH herkent, worden nog te veel patiënten niet gediagnosticeerd en zijn zij dus onderbehandeld. Uitgaande van een 1:400 prevalentie wordt het aantal heFH kinderen (NL) momenteel geschat op 17.250 en zijn we nog steeds op zoek naar 10.000 kinderen met FH. Deze onbekende patiënten hebben een 100-voudig risico op een CV event tussen het 20e en 40e levensjaar. Dus wees alert bij kinderen met een hoog cholesterol.
Cholesterol kan bij kinderen nog maar minimaal beïnvloed zijn door leefstijlfactoren en de oorzaak heeft dus vaak een familiaire grondslag. Zorg dat de hoog-risico factor roken absoluut vermeden wordt, het dieet aangepast wordt en dat ze goed bewegen. Ook raadt Wiegman een halsslagadermeting aan, waarmee een diagnose vroeg gesteld kan worden: “Bij vroege diagnose kunnen kinderen met een snufje therapie de symptomen significant verminderen, waardoor ze over hun hele leven gezien veel minder medicijnen hoeven in te nemen”. De momenteel lopende provastatine studie bij kinderen is tot nu toe veelbelovend.

Wiegman deelde een flowchart uit dat het management van kinderen met verdenking op FH samenvat:NLA Wiegman EHJ 2015 flowchart.pdf (0,1MB)NLA Wiegman EHJ 2015 flowchart.pdf (0,1MB)3 minuten educatie • 19-5-2016, Nationale Lipidendag 2016, Dr. Bert Wiegman

Lipidenbehandeling bij kinderen

Nationale Lipidendag 2016 Dr. Bert Wiegman (AMC, Amsterdam) bespreekt het belang van een vroege diagnostiek en behandeling van FH bij kinderen.

Slides • 21-5-2016

Lipidenbehandeling bij kinderen

Nationale Lipidendag 2016 Dr. Bert Wiegman (AMC) bespreekt de behandeling van FH vanuit het perspectief van de kinderarts.


Download het volledige verslag
 

Tweede Nationale Lipidendag Meeting Impression

Download gratis het verslag van de Tweede Nationale Lipidendag om uit te printen of te lezen op uw e-Reader/tablet.

Educatieve informatie

Deze video maakt deel uit van de LEEFH Educatie Serie Familiaire Hypercholesterolemie.

Het doel van de serie is om verschillende aspecten die van belang zijn voor de diagnostiek en behandeling van Familiaire Hypercholesterolemie (FH) te belichten en zo het bewustzijn over FH te vergroten.

Andere video’s uit deze serie:

Over LEEFH

Stichting LEEFH richt zich op het opsporen van de 40.000 familieleden met Familiaire Hypercholesterolemie (FH) die nog niet zijn gevonden.

FH is een van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in Nederland. Ongeveer 70.000 mensen hebben FH (ruwweg 1 op 250 Nederlanders).

Sinds 2014 coördineert LEEFH landelijk de opsporing van en de zorg voor families met FH. Dat doen ze door voorlichting, landelijke coördinatie van het DNA-onderzoek en regionale afstemming met de LEEFH-centra. Iedereen met vragen over FH of het (aanvragen van) DNA-onderzoek kan bij hen terecht.

Faculty

Dr. Bert Wiegman is kinderarts en kindercardioloog in het Amsterdam UMC, loc. AMC. Hij is intensief betrokken bij de zorg voor kinderen met FH en andere dyslipidaemieën.

Disclosures

Deze LEEFH educatieve video is tot stand gekomen op initiatief van Stichting LEEFH en CVGK. Interpretaties komen voor rekening van de spreker en zijn niet noodzakelijk die van LEEFH / CVGK.

Deze opname is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Amgen en Novartis.

Ga naar de website van Stichting LEEFH

Deel deze pagina met collega's en vrienden: