Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Lipidenbehandeling bij kinderen

Tweede Nationale Lipidendag

Nieuws - Oct. 1, 2016

De toehoorders werden enthousiast wakker geschud door Dr. Bert Wiegman (AMC Amsterdam); “FH bij kinderen is geen disease, noch disorder. Het is een disaster”. Hij onderstreepte het belang van vroege diagnose van familiaire hypercholesterolemie (FH). Dit kan het MI risico aanzienlijk verlagen. De exacte prevalentie van heterozygote FH (heFH) bij kinderen is niet bekend, maar ligt momenteel op 1:400 en is mogelijk nog hoger. Hoewel Nederland in verhouding tot andere landen al vaak heFH herkent, worden nog te veel patiënten niet gediagnosticeerd en zijn zij dus onderbehandeld. Uitgaande van een 1:400 prevalentie wordt het aantal heFH kinderen (NL) momenteel geschat op 17.250 en zijn we nog steeds op zoek naar 10.000 kinderen met FH. Deze onbekende patiënten hebben een 100-voudig risico op een CV event tussen het 20e en 40e levensjaar. Dus wees alert bij kinderen met een hoog cholesterol.
Cholesterol kan bij kinderen nog maar minimaal beïnvloed zijn door leefstijlfactoren en de oorzaak heeft dus vaak een familiaire grondslag. Zorg dat de hoog-risico factor roken absoluut vermeden wordt, het dieet aangepast wordt en dat ze goed bewegen. Ook raadt Wiegman een halsslagadermeting aan, waarmee een diagnose vroeg gesteld kan worden: “Bij vroege diagnose kunnen kinderen met een snufje therapie de symptomen significant verminderen, waardoor ze over hun hele leven gezien veel minder medicijnen hoeven in te nemen”. De momenteel lopende provastatine studie bij kinderen is tot nu toe veelbelovend.

Wiegman deelde een flowchart uit dat het management van kinderen met verdenking op FH samenvat:NLA Wiegman EHJ 2015 flowchart.pdf (0,1MB)NLA Wiegman EHJ 2015 flowchart.pdf (0,1MB)3 minuten educatie • 19-5-2016, Nationale Lipidendag 2016, Dr. Bert Wiegman

Lipidenbehandeling bij kinderen

Nationale Lipidendag 2016 Dr. Bert Wiegman (AMC, Amsterdam) bespreekt het belang van een vroege diagnostiek en behandeling van FH bij kinderen.

Slides • 21-5-2016

Lipidenbehandeling bij kinderen

Nationale Lipidendag 2016 Dr. Bert Wiegman (AMC) bespreekt de behandeling van FH vanuit het perspectief van de kinderarts.


Download het volledige verslag
 

Tweede Nationale Lipidendag Meeting Impression

Download gratis het verslag van de Tweede Nationale Lipidendag om uit te printen of te lezen op uw e-Reader/tablet.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: