Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

PCSK9 remming: de eerste Nederlandse ervaringen

Tweede Nationale Lipidendag

Nieuws - 1 okt. 2016

Vanaf 1 april en 1 juni 2016 worden respectievelijk evolocumab en alirocumab in Nederland vergoed. Verpleegkundig specialiste Annette Galema-Boers en internist Dr. Jeanine Roeters van Lennep (beiden ErasmusMC Rotterdam) deelden de eerste positieve ervaringen en resultaten van behandeling met PCSK9 remmers van Nederlandse patiënten.
PCSK9 remt opname van LDL uit het bloed, door blokkade van de LDL receptor. Als dit proces wordt geremd met PCSK9-antilichamen wordt meer LDL geklaard. PCSK9 remmers kunnen een kleiner effect hebben op hoFH patiënten, omdat deze weinig functionele LDL receptoren hebben.
Beide PCSK9 remmers zijn in de literatuur beschreven als veilige medicatie, echter minimale zorgen zijn er momenteel omtrent neurocognitieve bijwerkingen. Deze werden in een metastudie van 13.000 patiënten beschreven in 0.7% van de behandelde patiënten versus 0.2% van de placebopatiënten. Gezien de erg lage frequentie, is de vraag of dit verschil klinisch significant en relevant is.
In Nederland wordt evolocumab sinds 1 april vergoed voor hoog-risico hypercholesterolemiepatiënten die de streefwaarde niet bereiken ondanks maximaal statinetherapie en ezetimibe. Galema-Boers en Roeters van Lennep bespraken de patiëntenervaringen, de aanpak van het ErasmusMC (oa. Injectie-training) en de resultaten van de eerste 52 behandelde FH patiënten. Patiënten blijken niet angstig voor het spuiten en het effect van PCSK9 remmers is afhankelijk van het statinegebruik. Verder was een forse LDL reductie zichtbaar en waren er geen hormonale bijwerkingen.
Alle ervaringen worden goed gemonitord en vastgelegd in een database. Galema-Boers en Roeters van Lennep nodigen artsen van andere ziekenhuizen uit om ook hun patiënten toe te voegen aan de database, zodat iedere ervaring gedeeld kan worden.  3 minuten educatie • 19-5-2016, Nationale Lipidendag 2016, Annette Galema-Boers en dr. Jeanine Roeters van Lennep

PCSK9 remming: de eerste Nederlandse ervaringen

Nationale Lipidendag 2016 Verpleegkundig specialiste Annette Galema-Boers en internist dr. Jeanine Roeters van Lennep (beiden ErasmusMC Rotterdam) delen de eerste positieve ervaringen en resultaten van behandeling met PCSK9 remmers van Nederlandse patiënten.


Download het volledige verslag

Tweede Nationale Lipidendag Meeting Impression

Download gratis het verslag van de Tweede Nationale Lipidendag om uit te printen of te lezen op uw e-Reader/tablet.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: