Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fysieke inspanning en boosheid of geëmotioneerd zijn gaan vaak vooraf aan een acuut MI

Literatuur - Smyth A et al., Circulation 2016

Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction: The INTERHEART Study

 
Smyth A, O’Donnell M, Lamelas P, et al; on behalf of the INTERHEART Investigators
Circulation 2016;134:1059-1067
 

Achtergrond

Volgens de INTERHEART studie heeft 90% van de myocardinfarcten een verband met langetermijnblootselling aan 9 risicofactoren [1]. Volgens lokale observationele studies met kleine groepsgrootte, kunnen ook fysieke inspanning en boosheid of emotioneel aangedaan zijn een acuut MI (AMI) uitlokken [2,3].
In deze analyse van de INTERHEART studie (met casus-controle opzet) werd het verband tussen fysieke activiteit en boosheid of geëmotioneerd zijn en AMI bepaald in een grote, internationale populatie in 52 landen. 12461 opeenvolgende gevallen met een eerste AMI (gedefinieerd door karakteristieke symptomen en ischemische ECG veranderingen) werden gerecruteerd. Alleen de gevallen van AMI werden voor deze analyse gebruikt, omdat alleen voor hen, in tegenstelling tot de leeftijd- en seksegematchedte controles, blootstelling aan potentiële uitloggende factoren werd verzameld op systematische wijze. Door middel van een gestructureerde vragenlijst werden patiënten dichotome vragen gesteld over fysieke inspanning en emotionele staat in het uur voor de start van de symptomen, en tijdens hetzelfde uur de dag ervoor.
 

Belangrijkste resultaten

  • Ten opzichte van de controleperiode, was de aangepaste odds op MI geassocieerd met fysieke inspanning in het uur voor start van AMI-symptomen 2.31 (99%CI: 1.96–2.72) met een risico van 7.7% (99%CI: 6.3–8.8).
  • Ten opzichte van de controleperiode, was de aangepaste odds op boosheid of geëmotioneerd zijn 2.44 (99% CI: 2.06–2.89) met een risico van 8.5% (99% CI: 7.0–9.6).
  • Ten opzichte van blootstelling aan geen enkele trigger, was de aangepaste odds op AMI geassocieerd met blootstelling aan zowel fysieke inspanning als boosheid of geëmotioneerd zijn 3.05 (99% CI: 2.29–4.07; P-interactie <0.001).
  • Er was geen statistisch significante effectmodificatie voor fysieke inspanning of boosheid of geëmotioneerd zijn in analyses die werden gestratificeerd naar CV preventiemedicatie voor AMI, inclusief aspirine, β-blokkers, ACE-remmers en cholesterolverlagende therapie.
  • Er was geen effectmodificatie van geografische regio voor de uitlokkende factoren. De conditionele relatie tussen fysieke inspanning en AMI was consistent voor starttijd (P voor homogeniteit=0.08) en startdag (P voor homogeniteit).
    Op vergelijkbare wijze was de relatie tussen boosheid of geëmotioneerd zijn en AMI consistent voor starttijd (P voor homogeniteit=0.17) en dag van start (P voor homogeniteit=0.99).
  • De odds voor AMI optredend na een van beide uitlokkende factoren leek het hoogst te zijn tussen 18.00 uur en middernacht en het laagst tussen middernacht en 6:00 uur.  

Conclusie

Fysieke inspanning en boosheid of geëmotioneerd zijn kwamen vaak voor in het uur voor de start van symptomen van AMI. Het sterkste verband werd gezien in diegenen met beide uitlokkende factoren en dit was onafhankelijk van geografische regio en CV medicatie. Deze bevindingen onderschrijven de klinische praktijk om patiënten aan te raden de blootstelling te beperken aan extreme boosheid of emoties of heftige lichaamsbeweging (maar niet iedere beweging).

Vind dit artikel online op Circulation
 

Referenties

1. Yusuf S, Hawken S, Ounpuu S, et al; INTERHEART Study Investigators. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet. 2004;364:937–952.
2. Culić V, Eterović D, Mirić D. Meta-analysis of possible external triggers of acute myocardial infarction. Int J Cardiol. 2005;99:1–8.
3. Nawrot TS, Perez L, Künzli N, et al. Public health importance of triggers of myocardial infarction: a comparative risk assessment. Lancet. 2011;377:732–740.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: