Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Behandeling met PCSK9 antilichaam resulteert in effectieve en aanhoudende LDL-c en Lp(a) reductie

Literatuur - Gaudet D, et al, Am J Cardiol, 2016

Effect of Alirocumab on Lipoprotein(a) Over ≥1.5 Years (from the Phase 3 ODYSSEY Program)


Gaudet D, Watts GF, Robinson JG, et al.
Am J Cardiol 2016; published online ahead of print
 

Achtergrond

In tien fase III ODYSSEY studies was alirocumab, een monoclonaal antilichaam tegen PCSK9, in staat om LDL-c niveaus vanaf baseline met 62% te verlagen gedurende 24 weken. In deze studies werden voornamelijk patiënten met een hoog cardiovasculair risico geïncludeerd [1,2]. Daarnaast was in een gepoolde analyse van drie fase II studies met alirocumab, na 8 tot 12 weken behandeling een mediane Lp(a) reductie van 30% gezien. Ook reduceerde alirocumab in individuele fase III studies binnen 24 weken Lp(a) niveaus gemiddeld met 25 tot 30% [3-5].

In deze gepoolde analyse van tien fase III studies (LONG TERM, HIGH FH, COMBO I, FH I, FH II, COMBO II, OPTIONS I, OPTIONS II, ALTERNATIVE, MONO) werd bij 4.915 patiënten gekeken of de verlaging van Lp(a) met alirocumab, 24 tot 104 weken aanhield.  
 

Belangrijkste resultaten

  • Reducties in Lp(a) hielden aan tot het einde van de 78-weken studie en de 104-weken studie.
  • Onder patiënten met baseline Lp(a) van ≥50 tot <75 mg/dL, bereikte 47.1% tot 61.7% van de alirocumab-behandelde patiënten een Lp(a) <50 mg/dL in week 24.
  • Bij patiënten met HeFH uit de FH I en FH II studies was Lp(a) met alirocumab 75/150 mg iedere 2 weken, in week 24 met 26.9% gereduceerd, versus 8.5% met placebo (gemiddelde verschil -18.4%, P<0.0001).
  • In patiënten met HeFH uit de LONG TERM en HIGH FH studies was Lp(a) met alirocumab 150 mg iedere 2 weken, in week 24 met 26.0% gereduceerd, versus 2.8% met placebo (gemiddelde verschil -23.3%, P<0.0001).
  • Hogere procentuele Lp(a) reductie toonde een gemiddelde-tot-lage correlatie met hogere percentages LDL-c reductie (Spearman’s correlatiecoëfficiënt: 0.307). Een gemiddeld-tot-lage correlatie tussen het percentage Lp(a) reductie versus LDL-c was ook gezien wanneer patiëntgroepen met baseline Lp(a) <50 of ≥50 mg/dL alsmede met en zonder HeFH, apart werden geanalyseerd.
  • De frequentie van behandeling-gerelateerde bijwerkingen in de studies was vergelijkbaar tussen alirocumab- en controlepatiënten.
 

Conclusie

De consistente Lp(a) reducties gezien in de fase III studies, suggereren dat PCSK9 remming met alirocumab niet alleen effectief LDL-c verlaagd, maar ook een substantieel en aanhoudend effect heeft op Lp(a).

Vind deze publicatie online op Am J Cardiol
 

Referenties

1. Cannon CP, Cariou B, Blom D, et al. Efficacy and safety of alirocumab in high cardiovascular risk patients with inadequately controlled hypercholesterolaemia on maximally tolerated doses of statins: the ODYSSEY COMBOII randomized controlled trial. EurHeart J 2015;36:1186e1194.
2. Farnier M, Jones P, Severance R, et al. Efficacy and safety of adding alirocumab to rosuvastatin versus adding ezetimibe or doubling the rosuvastatin dose in high cardiovascular-risk patients: the ODYSSEY OPTIONS II randomized trial. Atherosclerosis 2016;244:138e146.
3. Kastelein JJ, Ginsberg HN, Langslet G, et al. ODYSSEY FH I and FH II: 78 week results with alirocumab treatment in 735 patients with heterozygous familial hypercholesterolaemia. Eur Heart J 2015;36:2996e3003.
4. Robinson JG, Farnier M, Krempf M, et al. Efficacy and safety of alirocumab in reducing lipids and cardiovascular events. N Engl J Med 2015;372:1489e1499.
5. Gaudet D, Kereiakes DJ, McKenney JM, et al. Effect of alirocumab, a monoclonal proprotein convertase subtilisin/kexin 9 antibody, on lipoprotein(a) concentrations (a pooled analysis of 150 mg every two weeks dosing from phase 2 trials). Am J Cardiol 2014;114:711e715.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: