Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Dr. Vasco Sequeira wint WCN Onderzoeksprijs 2015/2016

Nieuws - 21 nov. 2016


De WCN Onderzoeksprijs is vrijdag 18 november tijdens het WCN congres uitgereikt aan dr. Vasco Sequeira, werkzaam aan het VUmc in Amsterdam. Hij kreeg de prijs voor zijn publicatie in PNAS getiteld 'ADP-stimulated contraction: A predictor of thin-filament activation in cardiac disease'.

Hierin beschrijft hij dat myocardiale energiedeprivatie als gevolg van een stijging van ADP de calciumgevoeligheid vergroot, en dat dit een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn van diastolische dysfunctie in cardiomyopathie in mensen. In een muismodel liet hij zien dat therapie gericht op het verbeteren van de myocardiale energiereserve een gunstig effect heeft op ventriculaire geleidingsstoornissen en plotselinge hartdood. Bovendien bleek SS-31/elamipretide, een middel dat aanmaak van ATP uit ADP stimuleert in de mitochondriën, de ventriculaire geleidingsstoornissen gedeeltelijk teniet kon doen, door ADP niveaus te doen afnemen.

Guus de Waard (VUmc, Amsterdam) kreeg de tweede prijs voor zijn publicatie in JACC Cardiovasc Interv, met de titel 'Changes in coronary blood flow after acute myocardial infarction - Insights from a patient study and an experimental porcine model'. Admir Dedic (Erasmus MC, Rotterdam) ontving de derde prijs voor zijn artikel in JACC, getiteld 'Coronary CT angiography for suspected ACS in the era of high-sensitivity troponins'.
  
De winnaars van de tweede en derde prijs krijgen de kans om naar een cardiovasculair congres (of cursus) naar keuze te gaan, ter waarde van € 2.500 en € 1.000. Alle winnaars werden gekozen door een multidisciplinaire jury samengesteld uit zowel perifeer als academisch werkzame medisch specialisten, die eerst deze drie kandidaten hadden geselecteerd uit 22 inzendingen.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: