Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gezonde leefstijl verlaagt het CAD risico in personen met genetisch risico

Literatuur - Khera AV, NEJM, 2016

Genetic Risk, Adherence to a Healthy Lifestyle, and Coronary Disease

 
Khera AV, Emdin CA, Drake I, et al.
N Engl J Med 2016; published online ahead of print
 

Achtergrond

Verscheidene onafhankelijke genetische loci zijn geassocieerd met het risico op coronaire arterieziekte (CAD) en een polygenetische risicoscore is voorspellend voor incidentele coronaire events [1,2]. Aan de andere kant is een gezonde leefstijl, zoals niet roken, vermijden van obesitas, regelmatige fysieke activiteit en een gezonde voeding, ook geassocieerd met een vermindering van incidentele cardiovasculaire (CV) events [3,4].
 
In deze studie werd gekeken of genetische factoren en een gezonde leefstijl beide onafhankelijk bijdragen aan het risico op incidentele coronaire events en aan subklinische atherosclerose. Dit werd bekeken in drie prospectieve cohorten (ARIC [n=7814], WGHS [n=21,222], en MDCS [n=22,389]) en een cross-sectie studie (BioImage [n=4260]). Daarnaast werd bestudeerd in welke mate een gezonde leefstijl geassocieerd was aan een verlaagd risico op CAD in personen met een hoog genetisch risico.
 

Belangrijkste resultaten

  • In alle drie cohorten was het relatieve risico op incidentele coronaire events 91% hoger bij personen met een hoog genetisch risico dan bij degenen met een laag genetisch risico (HR: 1.91, 95% CI: 1.75-2.09).
  • Een gezonde leefstijl was geassocieerd met een verlaagd risico op coronaire events: niet-roken HR: 0.56 (95% CI: 0.47-0.66), geen obesitas HR: 0.66 (95% CI: 0.58-0.76), regelmatig fysieke activiteit HR: 0.88 (95% CI: 0.80-0.97), gezonde voeding HR: 0.91 (95% CI: 0.83-0.99).
  • Personen met een ongezonde leefstijl hadden vaker hypertensie en diabetes, een hoger BMI en minder gunstige niveaus van circulerende lipiden, vergeleken met personen met een gezonde leefstijl. Vergeleken met een gezonde leefstijl was een ongezonde leefstijl geassocieerd met een hoger risico op coronaire events in alle drie cohorten: ARIC cohort gecorrigeerde HR: 1.71 (95% CI: 1.47-1.98), WGHS cohort gecorrigeerde HR: 2.27 (95% CI 1.92-2.67) en MDCS cohort gecorrigeerde HR: 1.77 (95% CI: 1.61-1.95).
  • Leefstijlfactoren waren sterk voorspellend voor een coronair event binnen iedere genetisch risicocategorie. Een gezonde leefstijl was vergeleken met een ongezonde leefstijl geassocieerd met een 45% lager relatief risico in personen met een laag genetisch risico, met een 47% lager relatief risico in personen met een gemiddeld genetisch risico en met een 46% lager relatief risico in personen met een hoog genetisch risico (HR: 0.54, 95% CI: 0.47-0.63).
  • Onder deelnemers met een hoog genetisch risico was de gestandaardiseerde 10-jaar coronaire event frequentie voor het ARIC cohort 10.7% voor personen met een gezonde leefstijl en 5.1% voor personen met een ongezonde leefstijl. Dit was voor het WGHS cohort respectievelijk 4.6% en 2.0% en voor het MDCS cohort respectievelijk 8.2% en 5.3%.
  • De cross-sectie analyse van de BioImage studie toonde aan dat zowel genetische factoren als leefstijlfactoren geassocieerd zijn met coronaire aderverkalking. De gestandaardiseerde calcificatiescore van 46 Agatston units (95% CI: 39-54) voor personen met een hoog genetisch risico en 21 Agatston units (95% CI: 18-25) voor personen met een laag genetisch risico (P<0.001).

Conclusie

Het navolgen van een gezonde leefstijl was geassocieerd met een aanzienlijk verlaagd risico van CAD binnen iedere categorie van genetisch risico in drie prospectieve cohorten (ARIC, WGHS en MDCS) en een cross-sectie studie. Deze data suggereren dat het risico op een coronair event genetisch bepaald kan zijn, maar dat het nog steeds mogelijk is deze te beïnvloeden met een gezonde leefstijl.

Vind deze publicatie online op NEJM
 

Referenties

1. Nikpay M, Goel A, Won HH, et al. A comprehensive 1,000 Genomes-based genome-wide association meta-analysis of coronary artery disease. Nat Genet 2015; 47: 1121-30.
2. Kathiresan S, Melander O, Anevski D, et al. Polymorphisms associated with cholesterol and risk of cardiovascular events. N Engl J Med 2008; 358: 1240-9.
3. Stampfer MJ, Hu FB, Manson JE, et al. Primary prevention of coronary heart disease in women through diet and lifestyle. N Engl J Med 2000; 343: 16-22.
4. Folsom AR, Yatsuya H, Nettleton JA, et al. Community prevalence of ideal cardiovascular health, by the American Heart Association definition, and relationship with cardiovascular disease incidence. J Am Coll Cardiol 2011; 57: 1690-6.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: