Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Boezemfibrilleren: de regelmaat voorbij?

Nieuws - 20 dec. 2016

Dr. Marco Alings cardioloog, Amphia Ziekenhuis, Breda

Subklinisch atriumfibrilleren (SCAF) is een term die veel discussie oproept. Want wanneer kun je iets SCAF noemen? SCAF is een variant van atriumfibrilleren (AF) die alleen gedetecteerd kan worden wanneer iemand een pacemaker heeft. Het is vaak asymptomatisch en de episodes zijn van korte duur. SCAF is geassocieerd met stroke wanneer SCAF >5.5 uur is. Dit is onder andere aangetoond in de TRENDS studie. De absolute kans op stroke is echter nog steeds lager dan bij klinisch AF met een vergelijkbare CHADS2 score. Ook is in de ASSERT-studie gezien dat er geen relatie was tussen SCAF in de tijd en het krijgen van een stroke, evenals de duur van SCAF. Op basis van deze uitkomsten werd in de ASSERT-II studie uitgezocht wat de frequentie van SCAF was in ‘gezonde’ patiënten zonder pacemaker maar met een implanteerbare hartmonitor, en of het dan wel voordelig is om preventief te ontstollen. Opvallend aan de resultaten was dat patiënten met SCAF een relatief lage bloeddruk hadden en minder vaak een voorgeschiedenis hadden met hartfalen of diabetes. SCAF kwam vaak voor bij deze gezonde, oudere patiënten. De ARTESTA-studie zoekt daarom nu uit of ontstollen in patiënten met SCAF gedurende 6 minuten tot 24 uur voordelig is of niet. De inclusie van patiënten verloopt traag, omdat het lastig is om patiënten te vinden die geen antistolling hebben gehad in het verleden.

3 minuten educatie • 20-12-2016, WCN 2016, Dr. Marco Alings - Amphia Ziekenhuis, Breda

Associatie subklinisch atriumfibrilleren met optreden herseninfarct

WCN 2016 Subklinisch atriumfibrilleren is geassocieerd met een hoger risico op herseninfarct. Marco Alings overweegt hoe deze patiënten te behandelen en wat de incidentie SCAF is onder 'gezonde' personen.


Slides • 30-11-2016

Boezemfibrilleren: de regelmaat voorbij?

WCN 2016 Bekijk de presentatie van dr. Marco Alings (Amphia Ziekenhuis, Breda), gehouden tijdens het WCN-congres 2016.


Download het volledige verslag
Meeting report • 10-1-2017

WCN congres 2016

WCN congres 2016  Lees het verslag, bekijk filmpjes over en de slides van presentaties gehouden op het 19e WCN congres 'WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET!', gehouden op 17-18 november 2016 in Amsterdam.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: