Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gepersonaliseerd sportprogramma opstellen met nieuwe digitale tool om hartziekte te voorkomen

Nieuws - 19 apr. 2017

Gepersonaliseerde sportprogramma’s ter preventie van hartaandoeningen kunnen worden opgesteld met een nieuw digitaal instrument, volgens onderzoek dat vandaag in het European Journal of Preventive Cardiology is gepubliceerd. De EXPERT tool specificeert het ideale type, intensiteit, frequentie, en duur van de lichaamsbeweging nodig om een eerste of recidief CV event te voorkomen.
 
“Lichaamsbeweging vermindert CV risico, verbetert de lichaamssamenstelling en fysieke fitheid, en verlaagt ziekte en sterfte,” zegt hoofdauteur professor Dominique Hansen, associate professor in inspanningsfysiologie en revalidatie van interne ziekten aan de Universiteit van Hasselt, Diepenbeek, België. “Maar vragenlijsten hebben laten zien dat veel artsen moeilijkheden ervaren in het voorschrijven van specifieke oefenprogramma’s voor patiënten met meervoudige CV ziekten en risicofactoren.”
 
De European Association of Preventive Cardiology Exercise Prescription in Everyday Practice and Rehabilitative Training (EXPERT) tool genereert voorschriften voor lichaamsbeweging voor patiënten met uiteenlopende combinaties van CV risicofactoren of CV ziekte. De tool werd ontworpen door CV revalidatiespecialisten uit 11 Europese landen, in nauwe samenwerking met computerwetenschappers van de Hasselt Universiteit.
 
EXPERT kan worden geïnstalleerd op een laptop of PC. Tijdens een consult kan de arts de karakteristieken en CV risicofactoren, CV aandoeningen en andere chronische condities van de patiënt invoeren, alsmede medicatie, complicaties tijdens bewegingstest en fysieke fitheid (op basis van een cardiopulmonaire test).

De tool ontwerpt automatisch een gepersonaliseerd oefenprogramma voor de patiënt. Het omvat het ideale type, intensiteit, frequentie, en duur van elke sessie lichaamsbeweging. Veiligheidsvoorzorgsmaatregelen worden ook gegeven voor patiënten met bepaalde condities. Het advies kan worden uitgeprint en aan de patiënt mee naar huis worden gegeven om daar uit te voeren, en na een paar maanden door de arts te worden heroverwogen.
 
Professor Hansen zegt: “EXPERT geeft een voorschrift voor lichaamsbeweging en veiligheidsvoorzorgsmaatregelen, aangezien sommige patiënten bepaalde oefeningen niet kunnen doen. Een diabetespatiënt met retinopathie moet bijvoorbeeld geen high-impact sport doen.”
 
“Deze tool is de eerste in zijn soort,” zegt professor Hansen. “Het integreert alle internationale aanbevelingen ten aanzien van lichaamsbeweging om het optimale bewegingsprogramma te berekenen voor een individuele patiënt. Het is echt gepersonaliseerde geneeskunde.”
 
Er zijn verschillende doelstellingen voor lichaamsbeweging voor iedere CV risicofactor en CV aandoening. In een patiënt met diabetes, overgewicht en hypertensie zijn de doelstellingen om bloedsuiker, vetmassa en bloeddruk te verlagen. De tool houdt rekening met alle drie de doelen.
 
Professor Hansen zegt: “EXPERT schrijft de lichaamsbeweging voor die een patiënt nodig heeft om de individuele doelstellingen te behalen, die uiteindelijk moeten bijdragen aan dat hij/zij zich beter voelt en een lager risico heeft op ziekte en sterfte. Door een beweegprogramma voor te schrijven dat echt werkt is de kans groter dat patiënten gemotiveerder zijn om door te gaan, omdat ze zien dat het hun gezondheid verbetert.”
 
De volgende stap is om de impact van EXPERT op patiëntuitkomsten te testen in een klinische studie. Professor Hansen zegt: “Onze hypothese is dat artsen die de tool gebruiken lichaamsbewegingsinterventies met groter klinisch voordeel zullen voorschrijven. Dat zal leiden tot grotere daling van lichaamsgewicht, bloeddruk, bloedsuiker en lipiden, en verbetering van fysieke fitheid, met een positieve impact op morbiditeit en mortaliteit.”
 
 

Bron

Press release ESC April 19 2017
 

Referentie

Hansen D, et al. The European Association of Preventive Cardiology Exercise Prescription in Everyday Practice and Rehabilitative Training tool: A digital training and decision support system for optimized exercise prescription in cardiovascular disease. Concept, definitions and construction methodology. European Journal of Preventive Cardiology. 2017. DOI: 10.1177/2047487317702042

Deel deze pagina met collega's en vrienden: