Regelmatige consumptie van peulvruchten geassocieerd met lager diabetesrisico
Literatuur - Becerra-Tomás N, et al, Clin. Nutr. 2017Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study
Becerra-Tomás N, Díaz-López A, Rosique-Esteban N, et al.
Clin Nutr. 2017; published online ahead of print
Achtergrond
Peulvruchten zitten vol eiwitten en vezels en hebben een lage glycemische index. Ze worden aanbevolen door de richtlijnen voor voeding bij diabetes vanwege de gunstige effecten op de glycemische regulatie en vetzucht [1-4]. Studies die deze associaties onderzochten toonden echter inconsistente resultaten en bovendien is een onafhankelijke associatie tussen inname van peulvruchten (exclusief sojabonen) en type 2 diabetes mellitus (T2DM) niet voldoende bestudeerd [5,6].In deze studie zijn de associaties tussen de consumptie van peulvruchten (exclusief sojabonen) in zijn totaal en als verschillende subtypes (droge bonen, kikkererwten, linzen en verse bonen) en het risico op het ontwikkelen van T2DM bestudeerd in een Mediterrane populatie met hoog cardiovasculair risico. Daarnaast is het effect bepaald van het vervangen van eiwit- en koolhydraatrijke producten door peulvruchten. Hiervoor is data van de Spaanse PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea) studie (2003-2010) gebruikt, waarin 3.349 deelnemers waren geïncludeerd zonder diabetes op baseline en waarvan 266 T2DM ontwikkelden binnen 4.3 jaar follow-up.
Belangrijkste resultaten
- Vergeleken met diegenen uit het laagste kwartiel, hadden personen uit het hoogste kwartiel van totale peulvruchtenconsumptie een lager risico op T2DM, na correctie voor algehele voedingspatroonscore en BMI (HR 0.65, 95% CI 0.43-0.96, P trend=0.04).
- Vergeleken met diegenen uit het laagste kwartiel, hadden personen uit het hoogste kwartiel van linzenconsumptie een 33% lager risico op het ontwikkelen van T2DM (HR 0.67, 95% CI 0.46-0.98, P trend=0.05).
- Wanneer het 4e en het 1e kwartiel van kikkererwtenconsumptie werden vergeleken, was er een borderline significante omgekeerde associatie met het ontwikkelen van T2DM (HR 0.68, 95% CI 0.46-1.00, P trend=0.06).
- Deze resultaten waren vergelijkbaar wanneer de consumptie van totale peulvruchten, linzen, kikkererwten, droge bonen en verse bonen gebruikt werden als continue variabelen per 30g/dag verhoging.
- Er was een omgekeerde associatie van T2DM met totale peulvruchtenconsumptie (HR 0.55, 95% CI 0.32-0.93, P=0.03) en de consumptie van linzen (HR 0.18, 95% CI 0.05-0.65, P=0.01), terwijl de consumptie van kikkererwten, droge bonen en verse bonen geen relatie vertoonden.
- Voor voedsel rijk aan eiwitten was het risico op T2DM 50% lager wanneer een halve portie per dag eieren werd vervangen door een halve portie per dag peulvruchten.
- Hoewel er een trend was richting een lager risico op T2DM, was de associatie niet significant wanneer vis of vlees werd vervangen door peulvruchten (respectievelijk HR 0.58, 95% CI 0.32-1.05, P=0.07 en HR 0.59, 95% CI 0.34-1.03, P=0.07).
- Voor koolhydraatrijk voedsel was er een 44%, 47%, 52% en 51% lager risico op T2DM wanneer respectievelijk volkorenbrood, witbrood, rijst en gebakken aardappelen werden vervangen door peulvruchten.
- In een sensitiviteitsanalyse waarbij gecorrigeerd werd voor “aangepaste BMI” in plaats van baseline BMI, werd consumptie van totale peulvruchten, linzen en kikkererwten geassocieerd met een lager risico op T2DM (HR voor peulvruchten 0.65, 95% CI 0.43-0.96, P=0.03, voor linzen 0.68, 95% CI 0.47-0.98, P=0.05 en voor kikkererwten 0.67, 95% CI 0.46-0.99, P=0.05).
- In een sensitiviteitsanalyse waarbij personen die kanker of een CV ziekte doormaakten tijdens de follow-up werden uitgesloten, hadden personen uit het hoogste kwartiel van totale peulvruchtenconsumptie en linzenconsumptie, een lager risico op T2DM ten opzichte van diegenen uit het laagste kwartier (HR respectievelijk 0.61, 95% CI 0.40-0.93, P trend=0.03 en 0.60, 95% CI 0.41-0.90, P trend=0.04).
Conclusie
In een Mediterrane populatie met hoog CV risico was regelmatige consumptie van peulvruchten, en met name linzen, geassocieerd met een lager risico op T2DM. De vervanging van andere eiwit- of koolhydraatrijke producten door peulvruchten werd geassocieerd met een lager risico op T2DM. Deze resultaten ondersteunen dat een hogere inname van peulvruchten preventief is voor T2DM.Vind deze publicatie online op Clin Nutr.
Referenties
1. McCrory MA, Hamaker BR, Lovejoy JC, et al. Pulse consumption, satiety, and weight management. Adv Nutr An Int Rev J 2010;1:17-30.
2. Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008. Diabetes Care 2008;31:2281-3.
3. Mann JI, De Leeuw I, Hermansen K, et al. Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention of diabetes mellitus. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2004;14:373-94.
4. American Diabetes Association, Bantle JP, Wylie-Rosett J, Albright AL, et al. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2008;31(Suppl 1):S61-78.
5. Agrawal S, Ebrahim S. Association between legume intake and self-reported diabetes among adult men and women in India. BMC Public Health 2013;13:706.
6. Dhillon PK, Bowen L, Kinra S, et al. Legume consumption and its association with fasting glucose, insulin resistance and type 2 diabetes in the Indian Migration Study. Public Health Nutr 2016:1-10.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: