Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EAS Consensus Panel concludeert: LDL is causaal in ASCVD

Nieuws - 24 apr. 2017

Een nieuw European Atherosclerosis Society (EAS) Consensus Panel Statement laat zien dat het totaal aan bewijs uit genetische studies, epidemiologische studies, Mendeliaanse randomisatiestudies en gerandomiseerde studies naar LDL-c verlagende therapieën, voldoet aan de criteria voor causaliteit van LDL in atherosclerotische vasculaire ziekte (ASCVD). Het Consensus Panel Statement werd vandaag gepresenteerd tijdens het 85e Annual Congress van de EAS, in Praag, Tsjechië, en is gepubliceerd in het European Heart Journal.
 
Terwijl LDL-c al lang bekend staat als belangrijke te modificeren risicofactor, is het ook onderwerp van discussie of het slechts een biomarker is, of dat het een causale rol speelt in CV ziekte. Het EAS Consensus Statement laat nu definitief aan dat LDL ASCVD veroorzaakt. Hieruit volgt dat het eerder targeten van LDL-c in plaats van later een groter voordeel oplevert in het verminderen van het levenslange risico op hartaanval en beroerte in hoog-risico-patiënten.
 
Het statement concludeert bovendien dat de cumulatieve LDL-c-last de start en progressie van ASCVD bepaalt. Een dosisafhankelijke, log-lineaire associatie tussen LDL-c en CV risico bestaat, welke onafhankelijk is van andere CV risicofactoren en consistent in verschillende typen bewijslast. Het voordeel van LDL-c verlagende therapieën hangt af van absoluut risico bij baseline, LDL-c bij baseline, absolute daling van LDL-c en duur van blootstelling aan therapie.
 
Ondanks toenemend bewijs dat LDL aan ASCVD linkt, blijft scepsis bestaan ten aanzien van of LDL CVD veroorzaakt. Dit is mogelijk het gevolg van selectiebias, het baseren van conclusies op individuele of studies in kleine groepen. Het EAS Consensus Panel beoogde deze bias te voorkomen door het totaal aan bewijs te beschouwen uit verschillende meta-analyses van genetische en prospectieve epidemiologische studies.
 
Het EAS Consensus Panel Statement bevat tabellen die het mogelijke klinische voordeel aangeeft dat bereikt kan worden met het verlagen van LDL-c niveaus. Dit is gebaseerd op het persoonlijke baseline CV risico, baseline LDL-c en de duur van lipidenverlagende therapie. Deze tabellen kunnen artsen helpen bij behandelbesluiten ten aanzien van LDL-c verlagende therapie. Bovendien, aangezien het effect van LDL-c op CV risico cumulatief is in de tijd, zal het verlagen van LDL-c in mensen met hoog CV risico, zoals diegenen met erfelijk hoog cholesterol (familiaire hypercholesterolemie), vroeger in plaats van later, ongetwijfeld een grotere daling van hun levenslange risico op een event opleveren.
 
Bron: EAS Persbericht 24 april 2017
Vind dit artikel online op Eur Heart J
 
Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel
Ference BA, Ginsberg HN, Graham I, et al.,
Eur Heart J ehx144. DOI:https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehx144 Published: 24 April 2017

Deel deze pagina met collega's en vrienden: