Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Minder plaque bij meer trouw aan Mediterrane voeding

Nieuws - 25 apr. 2017

Minder plaque bij meer trouw aan Mediterrane voeding


Tijdens ‘The European Atherosclerosis Society (EAS)’ in Praag presenteerde Dr Rocio Mateo Gallego (Hospital U. Miguel Servet, IIS Aragón, Zaragoza, Spanje) dat betere opvolging van het Mediterrane dieet resulteerde in minder atherosclerotische plaque, een maat voor subklinische cardiovasculaire ziekte bij personen zonder voorgeschiedenis met een hartaanval of stroke.
 
Dit werd bestudeerd in ‘The Aragon Workers’ gezondheidsstudie, een studie met 2.588 automonteurs van middelbare leeftijd (95% mannen, gemiddelde leeftijd 51 jaar) zonder voorgeschiedenis met een hartaanval of stroke. Trouw aan de Mediterrane voeding werd bepaald aan de hand van questionnaires en gescoord volgens de ‘Alternative MEDiterranean index’ (aMED). Wanneer personen uit het hoogste en het laagste kwartiel qua aMED score werden vergeleken, werd een reductie van 40% op aanwezigheid van plaque gezien, wat voornamelijk gold voor de femorale slagaders (P=0.045). Deze associatie was het sterkst bij personen die rookten, waarbij 61% reductie (P=0.001) van aanwezigheid van plaque werd gezien in de femorale slagaders. Het feit dat deze associatie het sterkst was in rokers suggereert dat het Mediterrane dieet mogelijk oxidatie van atherogene lipoproteïnen voorkomt.
 
Het is bekend dat Mediterrane voeding cardiovasculaire ziektes zoals myocardinfarct of stroke kan voorkomen. De mechanismen die hieraan ten grondslag liggen zijn echter onbekend. Het Mediterrane dieet bestaat uit plantaardige producten (fruit, groenten, peulvruchten, granen en zaden), matige hoeveelheden zuivel en verzadigde vetproducten, gecombineerd met een hoge consumptie van vis, matige hoeveelheden kip en weinig rood vlees, tezamen met olijfolie als de hoofdbron van vet.
 
Bron: EAS Persbericht 25 april 2017
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: