Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ACC 2017 Update: PCSK9 remming: behandeling LDL cholesterol

Nieuws - 26 apr. 2017

Dr. Fabrice Martens - Cardioloog - Deventer Ziekenhuis

 
Ook ten aanzien van management van te hoog cholesterol is er beweging in de kliniek. Inmiddels zijn vele studieresultaten met PCSK9 remmers gepubliceerd. Daarbij werd het meest uitgekeken naar de resultaten van de FOURIER studie, omdat hierin voor het eerst de effecten op CV uitkomsten gemeten werden. PCSK9 eiwitten faciliteren normaal de degradatie van LDL receptoren die zich op hepatocyten bevinden. Remming van PCSK9 vermindert dus de afbraak van receptoren, waardoor meer receptoren aanwezig zijn die LDL uit het bloed kunnen wegvangen.

Dr. Fabrice Martens vatte de resultaten van de eerste uitkomstenstudies met PCSK9 remmers samen. Hij begon daarbij met de FOURIER studie, waarbij de effecten van het PCSK9 antilichaam evolocumab op belangrijke CV eindpunten, LDL-c en verdraagbaarheid tijdens 26 maanden follow-up werden gemeten. Na 6 maanden behandeling zorgde evolocumab voor een effect op het primaire eindpunt, waarna de eventcurves van antilichaam versus placebo steeds verder uit elkaar liepen. De daling van events was voornamelijk het resultaat van een daling van het aantal myocardinfarcten en coronaire revascularisaties. Dit betekent dus, dat het voor LDL-c niet alleen “the lower the better” is, maar dat voor een levenslange risicoverlaging ook langere behandeling belangrijk is.Daarnaast werd in deze studie hetzelfde behandeleffect gezien in verschillende subgroepen en werden geen extra bijwerkingen gezien met evolocumab ten opzichte van placebo. Het enige opvallende was het aantal reacties op de plaats van injectie, maar dit was minimaal.
Daarnaast is in de EBBINGHAUS studie bij dezelfde patiënten gekeken naar het effect van evolocumab op cognitie. Het resultaat was dat er na 20 maanden geen verschil in cognitie was ten opzichte van placebo.

Intussen loopt ook een tweede eindpuntenstudie met het PCSK9 antilichaam alirocumab, waarvan de follow-up iets langer is dan die van FOURIER en waarbij twee doseringen worden getest, in plaats van 1 dosering. Ook in deze ODYSSEY OUTCOME studie wordt gekeken naar het effect op CV events en de eerste resultaten worden verwacht op het congres van de ACC (American College of Cardiology) in 2018.

Helaas moest afgelopen jaar de SPIRE studie, met een derde PCSK9 antilichaam, bococizumab, vroegtijdig beëindigd worden wegens gebrek aan effect. Dit omdat het percentage LDL-c verlaging in de tijd steeds minder werd. Deze studie had dezelfde opzet als die van FOURIER, echter is bococizumab, in tegenstelling tot evolocumab en alirocumab, niet volledig gehumaniseerd. Hierdoor werden antilichamen tegen bococizumab gevormd en analyses toonden aan dat het aantal antilichamen tegen bococizumab correleerde met een slechtere werking. Opvallend in deze studie was echter dat de mate van LDL-c verlaging ook correleerde met daling van het aantal MACE incidenties. Positief dus dat de “the lower the better” hypothese ook in deze studie nog overeind bleef staan.

Als laatste stipte Martens de ORION-1 studie aan. Hierin werd PCSK9 niet geremd met een antilichaam, maar door middel van remming op RNA niveau in de lever met het siRNA inclisiran. Hierdoor wordt synthese van PCSK9 geremd.

PCSK9 verlaging met antilichamen is dus veilig en geeft consistente resultaten; er wordt ongeveer 60% LDL-c verlaging bereikt. Het middel moet om de 2 of 4 weken worden toegediend. De resultaten hebben laten zien dat hoe humaner het antilichaam is, des te beter de resultaten zijn en dat naast het behalen van een zo laag mogelijk LDL-c, ook de duur van behandeling van belang is. Mogelijk kan in de toekomst worden volstaan met een PCSK9-remmende behandeling van eens in de 6 maanden, bij gebruik van siRNA. 


  3 minuten educatie • 7-4-2017, NVVC, Noordwijkerhout, Dr. Fabrice Martens - Deventer Ziekenhuis

PCSK9 remming: the lower LDL for longer is het nieuwe adagium

NVVC Voorjaarscongres Dr. Fabrice Martens bespreekt de recente uitkomstenstudies met PCSK9-remmers. Hieruit blijkt dat het behalen van een lage LDL-c waarde gedurende langere tijd gunstige resultaten geeft.

Download het volledige verslag

  Meeting report • 26-4-2016 • Meeting report

PCSK9 & SGLT2 Lunchsymposium NVVC voorjaarscongres

Lunchsymposium NVVC Voorjaarscongres  De nieuwste ontwikkelingen binnen de cardiologie op het gebied van PCSK9 & SGLT2 remming werden tijdens een lunchsymposium gepresenteerd.  

Deel deze pagina met collega's en vrienden: