Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Lunchsymposia NVVC voorjaarscongres

Meeting report

26 apr. 2017

CVGK organiseerde tijdens het NVVC voorjaarscongres twee lunchsymposia

 

What’s new in 2017: PCSK9 & SGLT2 – nieuwe inzichten voor de cardioloog

Tijdens het SGLT2 & PCSK9 lunchsymposium toonde dr. Manuel Castro Cabezas een overzicht van studies waarbij was gekeken naar de cardiovasculaire effecten van diabetesbehandeling. Hij begon daarbij met tegenvallende resultaten uit het verleden, maar eindigde met de EMPA-REG OUTCOME studie die dit jaar werd gepubliceerd. Dit was een non-inferioriteitstudie waarin de SGLT2 remmer empagliflozine werd geëvalueerd op cardiovasculaire effecten en daarbij schokkende positieve resultaten liet zien. Daarna presenteerde dr. Fabrice Martens de resultaten van de eindpuntenstudies met PCSK9 remmers uit 2017. Hierbij was de FOURIER studie de belangrijkste cardiovasculaire eindpuntenstudie, die tevens positief resultaat opleverde, maar ook de uitkomsten van de ORION-1 studie, met het siRNA tegen PCSK9, zijn veelbelovend. 
 

Interactieve Casuïstiek Hartfalen: de ESC richtlijn in de praktijk

Tijdens een tweede symposium bespraken aanwezige cardiologen aan de hand van een casus in hoeverre zij de nieuwe ESC-aanbevelingen al toepassen in de praktijk. Ervaringen en uitdagingen werden gedeeld. Vóór het interactieve deel vatte prof. dr. Rudolf de Boer kort de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie van de richtlijnen samen. 

Download de verslagen van het NVVC voorjaarscongres om uit te printen of te lezen op uw e-reader/tablet

SGLT2 & PCSK9                                                                                                                                                                                                                                                           
 
MEDC171982_733_NVVC SGLT2PCSK9.PDF (0,7MB) 


Hartfalen casuïstiek                                                                                                                   
     

MEDC172426_736_FINAL_MI_NVVCVOORJAAR_HF RICHTLIJN.PDF (0,6MB)

 

Er zijn ook videos opgenomen van de sprekers

3 minuten educatie • 12-4-2017, NVVC, Noordwijkerhout, Dr. Manuel Castro Cabezas - Franciscus Gasthuis, Rotterdam

Niet eerder in diabetesstudies waargenomen CV-reductie zal de behandelpraktijk veranderen

NVVC Dr. Manuel Castro Cabezas verwacht dat de behandeling van diabetes binnenkort zal veranderen, aangezien recent een bijzondere CV eventreductie werd gezien in een studie naar het effect van SGLT2-remming in hoog-risico T2DM-patiënten.

3 minuten educatie • 7-4-2017, NVVC, Noordwijkerhout, Dr. Fabrice Martens - Deventer Ziekenhuis

PCSK9 remming: the lower LDL for longer is het nieuwe adagium

NVVC Voorjaarscongres Dr. Fabrice Martens bespreekt de recente eindpuntenstudies met PCSK9-remmers. Hieruit blijkt dat het behalen van een lage LDL-c waarde gedurende langere tijd gunstige resultaten geeft.

3 minuten educatie • 11-4-2017, NVVC, Noordwijkerhout, Prof.dr. Rudolf de Boer (UMC Groningen) & dr. Dirk Lok (Deventer Ziekenhuis)

De ESC Hartfalenrichtlijn in de praktijk

NVVC Voorjaarscongres Een van de updates in de ESC richtlijn over hartfalen is het beschikbaar komen van het middel sacubitril/valsartan. Prof.dr. Rudolf de Boer en dr. Dirk Lok vatten de levendige discussie tijdens het lunchsymposium op de NVVC samen, waarin cardiologen hun eerste ervaringen met dit middel deelden.
    

Deel deze pagina met collega's en vrienden: