Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Borstvoeding verlaagt CHD risico bij Chinese vrouwen

Literatuur - Peters SAE et al., J Am Heart Assoc 2017

Breastfeeding and the Risk of Maternal Cardiovascular Disease: A Prospective Study of 300 000 Chinese Women

 
Peters S.A.E, Yang L, Guo Y, et al.
J Am Heart Assoc 2017:[Epub ahead of print]
 

Introductie en methoden

Tijdens de zwangerschap vinden substantiële veranderingen plaats aan het maternale metabolische system. Deze veranderingen verdwijnen sneller en completer door borstvoeding [1-3]. Bovendien is een langere duur van borstvoeding gunstig geassocieerd met het metabool syndroom, hypertensie en diabetes mellitus op latere leeftijd [4-6]. Er zijn echter veel tegenstellingen tussen studies die over dit onderwerp gaan en de manier van borstvoeden verschilt binnen en tussen landen, wat zorgt voor inconsistentie van resultaten. Het is interessant dat de manier van borstvoeden bijna universeel is binnen heel China en dat veel vrouwen daar lang doorgaan met de borstvoeding, hetgeen daarmee aanzienlijk anders is dan in Westerse landen [7].
 
In deze analyse is de relatie tussen borstvoeding en het risico op verscheidene ernstige cardiovasculaire ziektes (CVD) bij 289.573 vrouwen (gemiddelde leeftijd 51 jr) bepaald met behulp van data uit de prospectieve China Kadoorie Biobank studie. 97% van deze vrouwen had ooit borstvoeding gegeven en 91% gaf minimaal 6 maanden borstvoeding aan ieder kind. De gemiddelde duur van borstvoeding per kind was 12 maanden en de mediane follow-up was 8.1 jaar.
 

Belangrijkste resultaten

  • Terwijl er geen verschillen in CVD risico waren tussen vrouwen die nooit zijn bevallen en vrouwen die wel zijn bevallen maar geen borstvoeding hadden gegeven, hadden vrouwen die wel borstvoeding gaven een lager risico op ernstige CVD en de belangrijkste componenten hiervan, dan vrouwen die wel bevallen waren maar nooit borstvoeding hadden gegeven (HR ernstige CVD 0.88, 95%CI 0.80-0.97, HR CHD 0.91, 95%CI 0.84-0.99, HR stroke 0.92, 95%CI 0.85-0.99, HR ischemische stroke 0.88, 95%CI 0.79-0.97).
  • Risico’s verschilden niet tussen regio’s, geboortecohorten, educatieniveau, rookstatus, BMI categorieën, SBP categorieën en diabetes mellitus status.
  • Vergeleken met vrouwen die nooit borstvoeding hadden gegeven, hadden vrouwen die borstvoeding hadden gegeven voor een duur tussen de 0-6 maanden, 6-12 maanden, 12-18 maanden, 18-24 maanden of >24 maanden een respectievelijk 1, 7, 11, 13 en 18% lager risico op CHD. Daarbij was iedere extra 6 maanden geassocieerd met een 4% lager CHD risico (P trend <0.001).
  • Deze associatie was vergelijkbaar voor stroke, waarbij iedere extra 6 maanden geassocieerd was met een HR van 0.97 (95% CI 0.96-0.98).
  • Analyses met de totale duur van borstvoeding van alle kinderen per moeder of analyses die beperkt werden tot vrouwen met 1 kind, leverden vergelijkbare resultaten op.
 

Conclusie

In dit grote Chinese cohort hadden vrouwen die ooit borstvoeding hadden gegeven ongeveer een 10% lager risico op ernstige CVD subtypes dan vrouwen die bevallen zijn maar geen borstvoeding hadden gegeven. Bij degenen die ooit borstvoeding hadden gegeven, was een omgekeerde loglineaire associatie tussen de duur van borstvoeding per kind en het risico op verscheidene ernstige CVD’s, met uitzondering van hemorragische stroke. Als dit oorzakelijk is dan suggereren deze resultaten dat interventies die de kans op het starten van borstvoeding en de duur van borstvoeding beïnvloeden, blijvende voordelen zouden kunnen hebben voor de cardiovasculaire gezondheid van de moeder.
 
Vind deze publicatie online op J Am Heart Assoc
 

Referenties

1. Stuebe AM, Rich-Edwards JW. The reset hypothesis: lactation and maternal metabolism. Am J Perinatol. 2009;26:81–88.
2. Gunderson EP, Lewis CE, Wei GS, Whitmer RA, Quesenberry CP, Sidney S. Lactation and changes in maternal metabolic risk factors. Obstet Gynecol. 2007;109:729–738.
3. Schwarz EB, Ray RM, Stuebe AM, Allison MA, Ness RB, Freiberg MS, Cauley JA. Duration of lactation and risk factors for maternal cardiovascular disease. Obstet Gynecol. 2009;113:974–982
4. Gunderson EP, Jacobs DR Jr, Chiang V, Lewis CE, Feng J, Quesenberry CP Jr, Sidney S. Duration of lactation and incidence of the metabolic syndrome in women of reproductive age according to gestational diabetes mellitus status: a 20-year prospective study in CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). Diabetes. 2010;59:495–504.
5. Stuebe AM, Schwarz EB, Grewen K, Rich-Edwards JW, Michels KB, Foster EM, Curhan G, Forman J. Duration of lactation and incidence of maternal hypertension: a longitudinal cohort study. Am J Epidemiol. 2011;174:1147–1158.
6. Aune D, Norat T, Romundstad P, Vatten LJ. Breastfeeding and the maternal risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014;24:107–115.
7. Lewington S, Li L, Murugasen S, Hong LS, Yang L, Guo Y, Bian Z, Collins R, Chen J, He H, Wu M, He T, Ren X, Meng J, Peto R, Chen Z. Temporal trends of main reproductive characteristics in ten urban and rural regions of China: the China Kadoorie Biobank study of 300 000 women. Int J Epidemiol. 2014;43:1252–1262.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: