Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vergelijkbare cardiovasculaire risicoreductie met PCSK9 antilichamen en statines

Reduction of low density lipoprotein-cholesterol and cardiovascular events with proprotein convertase subtilisin-kexin type 9 (PCSK9) inhibitors and statins: an analysis of FOURIER, SPIRE, and the Cholesterol Treatment Trialists Collaboration

Literatuur - Ference BA, Cannon CP, Landmesser U, et al. - Eur Heart J 2107; published online ahead of print

Achtergrond

Data van klinische studies met statines en PCSK9 antilichamen laten zien dat de lipidenverlagende therapieën het risico op ernstige cardiovasculaire (CV) events verlagen. In deze analyse zijn de resultaten van de PCSK9 antilichaamstudies FOURIER (n=27.564) en SPIRE (n=27.438) vergeleken met de resultaten van de ‘Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) meta-analyse van statinestudies [1-4].

Belangrijkste resultaten

Conclusie

PCSK9 antilichamen en statines verlagen vergelijkbaar het risico op CV events en verhogen een klein beetje het risico op DM, proportioneel aan het absolute bereikte LDL-c niveau en de totale duur van therapie. Deze data ondersteunen het belang van het richten op LDL-c verlaging voor preventie van cardiovasculaire ziekte.

Referenties

Toon referenties

Vind deze publicatie online op European Heart Journal

Deel deze pagina met collega's en vrienden: