Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen overlevingsvoordeel na zuurstoftherapie bij symptomen myocardinfarct

ESC 2017

Nieuws - 28 aug. 2017

Oxygen therapy does not improve survival in patients with heart attack symptoms (DETO2X-AMI)

Gepresenteerd op het ESC congres 2017 door: Robin Hofmann (Stockholm, Zweden)

Achtergrond

Zuurstoftherapie wordt al langer dan een eeuw toegepast bij patiënten die verdacht worden voor myocardinfarct en dit wordt aanbevolen door de richtlijnen met klasse I bewijs, niveau C. Het idee achter deze interventie is dat een verhoging in zuurstofgehalte in het ischemische myocard de infarctgrootte reduceert en daarmee complicaties. Er is echter weinig bewijs dat dit klinisch voordeel oplevert en er zitten risico’s aan deze therapie, zoals systemische inflammatie of vorming van reactive oxygen species (ROS).

De DETO2X-AMI trial is een Zweedse prospectieve gerandomiseerde register-gebaseerde studie die is uitgevoerd om dit gebrek aan bewijs te verduidelijken. Er werden 3311 patiënten met verdenking op myocardinfarct (aanhoudende klassieke symptomen <6 uur) behandeld met zuurstof en 3318 werden blootgesteld aan de omgevingslucht.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Er werd geen voordeel met betrekking tot frequentie van mortaliteit gevonden van het toedienen van zuurstof ten opzichte van omgevingslucht bij patiënten die verdacht worden van een myocardinfarct en geen hypoxemie hebben. Deze afwezigheid van effect was consistent in alle subgroepen.

Tijdens de persconferentie werd gevraagd of artsen en patiënten makkelijk overtuigd kunnen worden van het weglaten van deze behandeling. Hofmann denkt dat dit geen probleem zal zijn, gezien het alleen maar extra tijd kost om met zuurstof te behandelen dus hier kan tijd worden gewonnen, en er zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Tevens is zijn ervaring dat veel patiënten afzagen van de zuurstoftherapie tijdens de studie, omdat ze dit als onprettig ervoeren. Er zijn dus voordelen van het weglaten van deze behandeling voor zowel arts als patiënt.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie -

Het ESC Journaal 2017 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen en Novartis.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: