Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hoge dosis ibuprofen geeft, meer dan andere NSAIDs, stijging SBP bij hypertensieve artritispatiënten

ESC 2017 - Barcelona

Nieuws - 28 aug. 2017

Ibuprofen associated with blood pressure rise in arthritis patients at cardiovascular risk

Gepresenteerd op het ESC congres 2017 door: Frank Ruschitzka (Zurich, Zwitserland)

AchtergrondVeel mensen denken dat iets veilig is als het vrij verkrijgbaar is, maar de vraag is of dit klopt.

Ibuprofen is een veelgebruikte niet-steroïde ontstekingsremmer (NSAID). NSAID’s als klasse zijn gerelateerd aan bloeddrukverhoging en andere off-target nadelige cardiovasculaire (CV) effecten, maar er is weinig bekend over de effecten van individuele middelen. Ruschitzka betoogde dat veel patiënten én artsen een voorkeur hebben voor een bepaalde NSAID, maar dat deze voorkeur niet op wetenschappelijke data gebaseerd is.Veel mensen denken dat iets veilig is als het vrij verkrijgbaar is, maar de vraag is of dit klopt. Bovendien, omdat het bij patiënten met artritis en bijkomende hypertensie zeer belangrijk is om een goede bloeddruk te bereiken of behouden, is het van belang de effecten van individuele NSAID’s op bloeddruk te bestuderen.

Dit is gedaan in een non-inferiority CV veiligheidssubstudie van PRECISION: PRECISION-ABPM met een follow-up van 4 maanden. Deze includeerde 408 patiënten met osteoartritis en 36 met reumatoïde artritis, die coronaire arterieziekte (CAD) hadden of een verhoogd risico hierop. Patiënten kregen een hoge dosering celecoxib (COX-2 remmer, 100-200 mg tweemaal daags, n=146), ibuprofen (NSAID, 600-800 mg driemaal daags, n=151) of naproxen (NSAID, 375-500 mg tweemaal daags, n=147) of placebo. Verschil in ambulante 24-uurs systolische bloeddruk (SBP) werd gemeten vanaf baseline tot 4 maanden. Mediane SBP op baseline was 125.1-125.5 in alle drie groepen.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Voorgeschreven doseringen ibuprofen waren geassocieerd met een significante toename van SBP en een hogere incidentie nieuw ontwikkelde hypertensie, wanneer vergeleken met celecoxib. Deze resultaten dragen bij aan het bewijs over de nadelige CV effecten van NSAID’s en bevestigen dat deze middelen alleen gebruikt moeten worden na overleg met een arts. Ruschitzka noemde celecoxib niet veilig, maar het doet de bloeddruk minder stijgen. Hoewel er restricties waren op de maximale dagelijkse dosis celecoxib (200 mg) in artritispatiënten, was het opheffen van symptomen vergelijkbaar bij alle drie NSAID’s.

TIjdens de persconferentie merkte Ruschitzka op dat deze data niets zeggen over de doseringen die vrij verkrijgbaar zijn. Hij zei verder dat deze data niet betekenen dat artsen hun patiënten pijnstilling moeten onthouden, want pijn kan stress veroorzaken, hetgeen ook niet goed is voor de bloeddruk. Deze inzichten suggereren wel dat ibuprofen geen goede keus is.

Deze resultaten zullen binnenkort verschijnen in European Heart Journal.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie -

Het ESC Journaal 2017 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen en Novartis.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: