Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

DOAC's en coumarines gelijkwaardig in geactualiseerde NHG-Standaarden AF en DVT

Nieuws - 5 sep. 2017

De NHG-Standaarden Atriumfibrilleren en Diepe veneuze trombose en longembolie zijn geactualiseerd. In navolging van het NHG- standpunt Anticoagulantia (2016) zijn aanbevelingen opgenomen om in samenspraak met de patiënt een keuze te maken tussen behandeling met een cumarinederivaat of een DOAC.

Directe Orale AntiCoagulantia (DOAC’s) zijn een gelijkwaardig alternatief voor cumarinederivaten voor veel patiënten met atriumfibrilleren of diepe veneuze trombose. Cumarinederivaten en DOAC’s kunnen voortaan als gelijkwaardig worden beschouwd. Bij patiënten met een verminderde nierfunctie en bij ouderen is echter terughoudendheid geboden vanwege de kans op maag- en darmbloedingen. De huisarts bepaalt samen met de patiënt welk antistollingsmiddel het meest geschikt is. Als patiënten tevreden zijn met de bestaande behandeling, wordt het overzetten van cumarinederivaten naar DOAC’s niet aanbevolen.

Nieuwsbericht NHG

Deel deze pagina met collega's en vrienden: