Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

NOAC-gebaseerde duale therapie veiliger dan triple therapie bij plaatsing stent in AF patiënten

ESC 2017 - Barcelona

Nieuws - 6 sep. 2017

RE-DUAL PCI: Dual Antithrombotic Therapy with Dabigatran after Percutaneous Coronary Intervention in Patients with Atrial Fibrillation

Gepresenteerd op het ESC congres 2017 door: Christopher P Cannon (Boston, MA, VS)

Achtergrond

Ongeveer 20–30% van de patiënten met atriumfibrilleren (AF) die continu orale antistollingsmiddelen (OAC) innemen voor strokepreventie, heeft gelijktijdig coronairlijden en mogelijk een PCI met stentplaatsing nodig. De combinatie van krachtige antitrombotische behandelingen in de huidige standaardzorg, triple therapie met warfarine en twee trombocytenaggregatieremmers, wordt in verband gebracht met hoge aantallen ernstige bloedingen bij deze patiënten.

RE-DUAL PCI testte een andere behandelstrategie: duale therapie met dabigatran etexilaat zonder aspirine bij patiënten met non-valvulair atriumfibrilleren (AF) na percutane coronaire interventie (PCI) en stentplaatsing, in vergelijking met standaardtherapie op basis van warfarine en twee trombocytenaggregatieremmers, waaronder aspirine (plus clopidogrel of ticagrelor). 2725 volwassen patiënten die een PCI met stentplaatsing (electief of vanwege een acuut coronair syndroom) ondergingen, werden in RE-DUAL PCI gerandomiseerd op 414 onderzoekslocaties in meer dan 41 landen over de hele wereld. RE-DUAL PCI was een non-inferioriteitsstudie van 30 maanden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Duale therapie met de NOAC dabigatran gaf minder ernstige of klinisch relevante niet-ernstige bloedingen in vergelijking met triple therapie op basis van warfarine en twee plaatjesremmers, waaronder aspirine. Duale versus triple therapie had geen invloed op het aantal totale trombo-embolische aandoeningen.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de na het ESC congres verstrekte informatie in een persbericht van Boehringer Ingelheim -

Het ESC Journaal 2017 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen en Novartis.

De RE-DUAL PCI studie werd gelijktijdig gepubliceerd in NEJM.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: