Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Betere glucoseregulatie in type 1 diabetes met nieuw snelwerkend insuline

EASD 2017 - Lissabon, Portugal

Nieuws - 12 sep. 2017

Gepresenteerd tijdens de European Association for the Study of Diabetes (EASD) Annual Meeting in Lissabon, Portugal (11-15 September).

Een nieuwe generatie, ultrasnelwerkend maaltijd-insuline verbeterde HbA1c en postprandiale glucoseregulatie gedurende 52 weken, ten opzichte van conventionele insuline aspart. Dit nieuwe middel is insuline aspart in een innovatieve formule, waaraan twee hulpstoffen zijn toegevoegd: vitamine B3 (niacinamide) om de absorptiesnelheid te vergroten en een natuurlijk voorkomend aminozuur (L-Arginine) voor de stabiliteit.

De onset 1 studie (1143 mensen gerandomiseerd) was een fase 3a, deels dubbelblinde, basale bolus, treat-to-target studie, die de effectiviteit en veiligheid van snelwerkend insuline aspart vergeleek met conventionele insuline aspart in T2DM gedurende 52 weken, in twee periodes van 26 weken.

De nieuwe snelwerkende insuline aspart behield de significante verbetering van algemene bloedsuikerregulatie die werd gezien in de kortere (26 weken) studieperiode. De resultaten bevestigden ook het veiligheidsprofiel van snelwerkend insuline aspart, aangezien vergelijkbare algemene aantallen ernstige of bloedsuiker-bevestigde hypoglycemie werden gezien.

In de 52 weken lange studieperiode, liet snelwerkend insuline aspart een statistisch significant grotere algemene bloedsuikerdaling van -0.10% zien in volwassenen met T1DM, ten opzichte van conventionele insuline aspart. De nieuwe behandeling liet ook een statistisch significante daling van -0.91 mmol/L zien van de bloedsuikerspiegelstijging 1 uur na de maaltijd; er werd geen significant verschil gezien in de stijging 2 uur na de maaltijd, ten opzichte van conventionele insuline aspart. Deze resultaten werden bereikt met een vergelijkbare algemene frequentie van ernstige of bloedsuiker-bevestigde hypoglycemie tussen de twee behandelingen.

Terwijl insulines voor tijdens de maaltijd bedoeld zijn om de glucoseniveaus na de maaltijd laag te houden, werken conventionele insulines niet zo snel als de natuurlijke fysiologische insulinerespons. Als gevolg van deze tragere reactie kunnen mensen met diabetes na de maaltijd langere tijd in een verhoogde suikerstaat blijven. Volgens het persbericht lijkt het snelwerkend insuline aspart meer op de fysiologische insulinerespons dan conventionele insuline aspart, wat leidt tot betere bloedsuikerregulatie.

Bron: persbericht Novo Nordisk 12 September 2017 -//

Deel deze pagina met collega's en vrienden: