Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Beter CV risicoprofiel met behandeling met combinatie van insuline degludec/liraglutide in T2DM

EASD 2017 - Lissabon, Portuga

Nieuws - 13 sep. 2017

Gepresenteerd tijdens de European Association for the Study of Diabetes (EASD) Annual Meeting in Lissabon, Portugal (11-15 September).

In mensen met type 2 diabetes verminderde insuline degludec/liraglutide significant een aantal risicofactoren geassocieerd met een hoger risico op CV ziekten, ten opzichte van basale insuline. De geteste behandeling is een eenmaal daagse enkele injectie met een fixed-ratio combinatie van lange-werking insuline degludec en de GLP-1 receptor agonist liraglutice in één pen. Het is geïnduceerd voor de behandeling van volwassenen met type 2 diabetes mellitus om glycemische regulatie te verbeteren in combinatie met orale glucoseverlagende medicatie wanneer deze alleen of in combinatie met basale insuline niet voldoende glycemische controle geven. Insuline degludec/liraglutide kan op ieder moment van de dag worden gegeven met of zonder maaltijd maar liefst wel op hetzelfde moment van de dag.

De CV risicomarkerdata kwam van een nieuwe posthoc analyse van twee gerandomiseerde klinische trials, die de effectiviteit en veiligheid van insuline degludec/liraglutide ten opzichte van insulin degludec in DUAL II en ten opzichte van glargine U100 in DUAL V vergeleek, beide met metformine gedurende 26 weken. Deze studies warden uitgevoerd in mensen met type 2 diabetes die geen glycemische controle bereikten (HbA1c 7.5-10.0% in DUAL II; 7.0-10.0% in DUAL V) on basal insulin (20-40 units in DUAL II; 20-50 units in DUAL V).

Volgen een nieuwe analyse van data van DUAL II en DUAL V, hadden mensen behandeld met insuline degludec/liraglutide significant lagere systolische bloeddruk, lager total cholesterol evenals lager LDL-c en significant gewichtsverlies ten gusnte van insuline degludec/liraglutide, ten opzichte van mensen behandeld met basale insulin. Een kleine maar signficante steiging van de hartslag werd ook gezien met insuline degludec/liraglutide.

CVD is de primaire oorzaak van sterfte en invaliditeit in mensen met T2DM wereldwijd, met ongeveer 2/3 van de sterftes in mensen met diabetes toe te schrijven aan CVD. Daarom moeten behandeling voor T2DM niet alleen bloedsuikerniveaus aangrijpen maar ook CV risico verminderen.

Bron: persbericht Novo Nordisk 13 September 2017

Deel deze pagina met collega's en vrienden: