Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Risicomanagement kan beter in transgenders met diabetes

EASD 2017 - Lissabon, Portugal

Nieuws - 13 sep. 2017

Gepresenteerd door Patricia Kapsner (University of New Mexico, Albuquerque, NM) tijdens de European Association for the Study of Diabetes (EASD) Annual Meeting in Lissabon, Portugal (11-15 September).

Transgender personen met diabetes die worden behandeld met hormoontherapie voor genderbevestiging hebben verscheidene te beïnvloeden factoren die bijdragen aan diabetesernst en complicaties – inclusief hoge niveaus triglyceriden en LDL-c, zo blijkt uit een kleine studie. Deze studie richt aandacht op deze kwetsbare groep die meer specialistische ondersteuning en evidence-based programma’s behoeven om de zorg voor diabetes te verbeteren.

Transgenderindividuen hebben een genderidentiteit die verschilt van de sekse die zij bij de geboorte kregen toegewezen. Recente schattingen van staat- en federale data suggereren dat ongeveer 0.6% van de volwassen populatie in de VS (1.4 miljoen volwassenen) identificeren als transgender.

Hoewel van geslachtsbevestigende hormoontherapie bekend is dat het effecten heeft op lipidenprofielen, bloeddruk, gewicht en bloedglucose, is het effect van de hormonen op het diabetesrisico of verloop van de ziekte onduidelijk. Bovendien is het management van diabetes in transgender patiënten niet specifiek bestudeerd.

In deze kleine studie analyseerden dr Patricia Kapsner en collega’s van de University van New Mexico, Albuquerque, NW, USA data van alle 300 transgender patiënten dei hun multidisciplinaire gender-gezondheidskliniek bezoeken. Ze beschrijven de eigenschappen van de negen individuen met type 1 of type 2 diabetes, en de specialistische ondersteuning die nodig was om de zorg te verbeteren.

De onderzoekers vonden dat hun patiënten met diabetes op hormoontherapie voor geslachtsbevestiging de beïnvloedbare risico’s geassocieerd met diabetes hadden vergroot. Triglycerides hadden de neiging hoger te zijn transgender vrouwen, mogelijk als gevolg van diabetes en gebruik van oestrogenen. LDL-c was hoger en HDL-c lager in obese patiënten met T2DM. De onderzoekers vonden ook dat diabetespatiënten lage vitamine D-niveaus hadden, welke behandeling behoeften om osteoporse te voorkomen. Er was ook een trend in de richting dat transgendervrouwen met T2DM vaker obees waren, waarvoor vaker intensief gewichtsverliesmanagement nodig was. Het onderzoeksteam merkt ook op dat de dysforia en vele psychosociale issues (bijv. huidige of voormalig drugsgebruik) bijdragen aan de moeilijkheden om diabetes en comorbiditeiten te managen.

De onderzoekers wijzen erop dat zelfs met de ondersteuning van het multidisciplinaire team (bestaande uit endocrinologen, psychiaters, diabetes educatoren, voedingsdeskundigen, verpleegkundigen, en sociale dienst), de aanbevolen doelwitten voor diabetespatiënten niet altijd worden bereikt.

//- Onze verslaglegging is gebaseerd op de door de EASD persservice verschafte informatie -//

Deel deze pagina met collega's en vrienden: