Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Lichamelijke activiteit is wereldwijd geassocieerd met een lager risico op sterfte en CVD

The effect of physical activity on mortality and cardiovascular disease in 130 000 people from 17 high-income, middle-income, and low-income countries: the PURE study

Literatuur - Lear SA, Hu W, Rangarajan S, et al. - Lancet 2017; published online ahead of print

Achtergrond

70% van de wereldwijde CV sterfgevallen treedt op in landen met lage en middelinkomens, waar het de meest voorkomende doodsoorzaak is [1]. Veel studies uit landen met een hoog inkomen hebben significante omgekeerde associaties van lichamelijke activiteit met mortaliteit en CVD morbiditeit gemeld, maar er zijn onvoldoende gegevens over dit onderwerp uit landen met lage en middelinkomens [2,3].

In deze analyse van 130 843 deelnemers in de PURE studie werd de relatie tussen lichamelijke activiteit en het risico op sterfte en CVD geëvalueerd, in landen op verschillende economische niveaus. Er werd ook geëvalueerd of deze associatie verschilt per soort lichamelijke activiteit.

De PURE studie omvat 168 916 deelnemers uit 3 hoger-inkomens landen (Canada, Zweden, Verenigde Arabische Emiraten), 7 hoger-middeninkomens landen (Argentinië, Brazilië, Chili, Polen, Turkije, Maleisië, Zuid-Afrika), 3 landen met lagere/middelinkomens (China, Colombia, Iran) en 4 landen met lage inkomens (Bangladesh, India, Pakistan, Zimbabwe).

De totale lichamelijke activiteit van 1 week werd beoordeeld aan de hand van de lange International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) en berekend als een totale activiteit in beroep, vervoer, huishoudelijk werk en recreatie gemeld in metabolische equivalenten (MET) × minuten per week [4 ].

De totale lichamelijke activiteit werd gecategoriseerd als:

LIchamelijke activiteit die aan de huidige richtlijnen voldoet, is ≥ 600 MET × minuten per week [5]. Primaire klinische uitkomsten tijdens de follow-up waren sterfte plus ernstige CVD (CVD sterfte plus incident MI, beroerte of HF), zowel samengesteld als afzonderlijk.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Lichamelijke activiteit is geassocieerd met een lager risico op mortaliteit en ernstige CVD events, onafhankelijk van het type lichamelijke activiteit en andere risicofactoren, in alle belangrijke regio's van de wereld en verschillende economische niveaus. Deze resultaten tonen aan dat lichamelijke activiteit een wereldwijde goedkope aanpak is om sterfgevallen en CVD te verminderen, hetgeen de publieke gezondheidsinterventies ondersteunt om alle vormen van lichamelijke activiteit in landen met verschillende sociaal-economische omstandigheden te verhogen.

Redactioneel commentaar

In hun redactionele artikel [6] schrijven Goenka en Lee over deze studie: 'Dit is nog een bevestiging dat lichamelijke activiteit duidelijke en dosisafhankelijke voordelen heeft om de risico's van sterfte en hart- en vaatziekten te verminderen (hartaanvallen, beroerte, en hartfalen). 'Ze benadrukken de noodzaak om actie te ondernemen om mensen te informeren over de voordelen van lichamelijke activiteit, met name in landen met een laag inkomen, evenals de noodzaak om initiatieven te creëren en te benadrukken die mensen zullen motiveren om meer lichamelijke activiteiten te ondernemen.

De auteurs concluderen dat: "Bevordering van lichamelijke activiteit, actief vervoer en actief leven door middel van interventies aangepast voor cultuur en context zullen krachtige en langdurige effecten hebben op de volksgezondheid en duurzaamheid van de ontwikkelingen."

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op The Lancet

Deel deze pagina met collega's en vrienden: