Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

CAC-metingen voorspellen HFpEF risico in vrouwen

Usefulness of Coronary Artery Calcium to Predict Heart Failure with Preserved Ejection Fraction in Men Versus Women (From the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis)

Literatuur - Sharma K, Al Rifai M, Ahmed HM, et al. - Am J Cardiol 2017; published online ahead of print

Achtergrond

De HFpEF-prevalentie neemt toe en treft meer vrouwen dan mannen, en de behandelmogelijkheden voor deze aandoening zijn beperkt [1,2]. De pathofysiologie van HFpEF is complex en er worden pogingen ondernomen om subgroepen van patiënten met specifieke kenmerken te identificeren, die mogelijk individuele therapeutische benadering behoeven [3].

CAD is geassocieerd met een verhoogd HFpEF risico, en HFpEF is aanwezig bij maximaal de helft van de patiënten. Omdat CAC een marker is van coronaire atherosclerose [4], kunnen CAC-metingen nuttig zijn bij de identificatie van personen met een hoog risico op HFpEF, voordat ze klinisch openlijke CAD ontwikkelen.

In deze analyse van de MESA-studie werd geëvalueerd of bepaling van aanwezigheid van CAC nuttig is voor de identificatie van patiënten met een hoger risico op HFpEF. Bovendien werd beoordeeld of de mogelijke associatie tussen CAC en het risico op HFpEF wordt beïnvloed door het geslacht.

De MESA-studie wierf 6814 asymptomatische mannen en vrouwen zonder klinische CVD, in de leeftijd van 45-84 jaar, tussen 2000 en 2002 in de VS. Aan het begin van de studie werd elke deelnemer beoordeeld op de aanwezigheid van CAC. Alle deelnemers werden tweemaal gescand en de gemiddelde Agatston-score werd berekend en voor alle analyses gebruikt [5].

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In asymptomatische individuen zonder klinische CVD, was het detecteren van CAC geassocieerd met het HFpEF risico in vrouwen en dit kan daarom nuttig zijn voor de risicostratificatie van HFpEF bij vrouwen. Deze bevindingen suggereren dat CAC kan worden gebruikt voor het identificeren en introduceren van geschikte preventieve maatregelen voor vrouwen met een hoog risico op HFpEF.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Am J Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: