Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

FOCUS: Plaatsbepaling van real world data bij antistollingbehandeling

FOCUS serie

15' educatie - 4 sep. 2017 - Nieuwegein - Prof. dr. Jan Tijssen, dr. Michiel Coppens, dr. Ron Pisters

Video navigation menu

  • De waarde van gerandomiseerde studies vs. real world observationele studies in relatie tot non-VKA orale antistolling 1:19
  • Zijn de verschillende voorkeuren van artsen voor een specifieke NOACs in de praktijk niet eigenlijk een vorm van randomisatie? 7:33
  • Wat mag je concluderen op basis van een goede studie-opzet met vooraf bedachte, zorgvuldige dataverzameling? 10:19
  • Welke kwaliteit van onderzoeksgegevens is haalbaar in real-world setting? 13:10
  • Hoe moet een dokter RCT-studiedata extrapoleren naar de patiënt tegenover hem/haar? 14:47
  • Welke informatie kunnen we wél uit RWE registries halen? 17:04

Educatieve informatie

Deze 'FOCUS' educatieve video is ontwikkeld onder inhoudelijke verantwoordelijkheid van CVGK. Het doel van de serie is om een actueel cardiovasculair thema in een multidisciplinair panel te bespreken en zo de betekenis van medisch-relevante discussiepunten te vertalen naar de dagelijkse praktijk. De discussie wordt ingeleid met een korte presentatie over het onderwerp.

Faculty

Prof. dr. Jan Tijssen - emeritus professor Klinische Epidemiologie van hart- en vaatziekten, AMC, Amsterdam

Dr. Michiel Coppens - Internist Vascular Medicine & Hemophilia, AMC, Amsterdam

Dr. Ron Pisters - cardioloog met specifieke onderzoeksinteresse in antitrombotisch management van patiënten met AF, Rijnstate, Arnhem

Disclosures

Meningen en interpretaties komen voor rekening van de sprekers en zijn niet noodzakelijk die van CVGK.

De FOCUS serie is ontwikkeld op initiatief van CVGK en mede mogelijk gemaakt door multi-sponsor ondersteuning van Bayer Healthcare BV, Pfizer BV, Vifor Pharma NL, Novo Nordisk en Novartis.

Prof. dr. Jan Tijssen heeft geen disclosures op te geven.

Dr. Michiel Coppens heeft research support ontvangen van Boehringer Ingelheim, Bayer, Bristol-Myers Squibb/Pfizer, Daiichi Sankyo, Sanquin Blood Supply, Portola, en honoraria of andere (financiële) vergoeding ontvangen van Bayer en Daiichi Sankyo.

Dr. Ron Pisters heeft relaties met de volgende bedrijven Bayer, BMS/Pfizer, Boehringer Ingelheim en Daiichi Sankyo en heeft honoraria of andere (financiële) vergoeding ontvangen voor spreker/adviesraad voor genoemde firma’s.

Het artikel getiteld 'Challenges in comparing the non-vitamin K antagonist oral anticoagulants for atrial fibrillation-related stroke prevention' door Camm, Fox en Peterson in Europace bespreekt vergelijkbare vraagstukken.

De informatie en gegevens die verstrekt worden in dit programma zijn bijgewerkt en correct ten tijde van de ontwikkeling van het programma, maar zijn mogelijk onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: