Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

hsCRP niveaus voorspellen CV uitkomsten bij type 2 diabetespatiënten na ACS

High-sensitivity C-reactive Protein, Low-Density Lipoprotein Cholesterol, and Cardiovascular Outcomes in Patients with Type 2 Diabetes in the EXAMINE (Examination of Cardiovascular Outcomes With Alogliptin Versus Standard of Care) Trial

Literatuur - Hwang YC, Morrow DA, Cannon CP, et al. - Diabetes Obes Metab. 2017; published online ahead of print

Achtergrond

CRP concentraties voorspellen het CV risico in primaire en secundaire preventie. De voorspellende waarde van CRP niveaus is vergelijkbaar met die van SBP, TC en non-HDL-c in primaire preventie, terwijl in de setting van secundaire preventie hogere high-sensitivity (hs)CRP concentraties gedurende de eerste 72 uur van een ACS geassocieerd zijn met een hoger langetermijnrisico van terugkerende CV events [1-3].

In deze analyse van de multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde EXAMINE studie [4], werd de voorspellende waarde van hsCRP startniveaus met betrekking tot MACE geëvalueerd bij type 2 diabetes (T2DM) patiënten met een hoog CV risico en een recent ACS, maar behandeld met statines en goede glucose regulatie. Bovendien werd beoordeeld of de associatie van hsCRP niveaus en CV uitkomsten onafhankelijk was van LDL-c waarden.

EXAMINE beoordeelde de werkzaamheid en veiligheid van de DPP-4-remmer alogliptine bij 5380 T2DM patiënten met een ACS binnen 15 tot 90 dagen voor randomisatie. Het primaire MACE eindpunt bestond uit CV sterfte, niet-fataal MI en beroerte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Bij T2DM patiënten met een hoog CV risico met een recent ACS is er een significante associatie tussen hsCRP startwaarden en toekomstige CV uitkomsten, onafhankelijk van en additief aan het bereikte LDL-c niveau. Deze resultaten suggereren dat het meten van hsCRP niveaus, naast LDL-c, bij deze patiënten nuttig kan zijn om hun resterende CV risico te beoordelen.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op

Deel deze pagina met collega's en vrienden: