Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hogere niet-nuchtere triglyceriden verhogen het risico op hartfalen

Nonfasting Triglycerides, Low-Density Lipoprotein Cholesterol, and Heart Failure Risk: Two Cohort Studies of 113 554 Individuals

Literatuur - Varbo A and Nordestgaard BG. - ATVB 2018; published online ahead of print

Achtergrond

Er zijn sterke associaties tussen hoge concentraties niet-nuchtere TG's en het risico op ischemische beroerte, MI, ischemische hartziekte (IHD) en sterfte door alle oorzaken [1,2], evenals tussen TG's, diabetes en HF [3,4]. Vandaar dat hoge concentraties niet-nuchtere TG's ook geassocieerd kunnen zijn met HF, hoewel bestaande gegevens tot tegenstrijdige resultaten hebben geleid [5-7].

In deze studie werd geëvalueerd of hoge concentraties niet-nuchtere TG’s en LDL-c geassocieerd zijn met een hoger risico op HF in de algemene populatie. Hiertoe werden 103 860 personen met 2146 HF-gevallen uit de Copenhagen General Population Study (2003-2014) opgenomen en de resultaten werden bevestigd in de Copenhagen City Heart Study met 9694 personen en 1447 HF-gevallen (1991-1994) en met minimaal gebruik van statines.

Individuen werden in groepen verdeeld volgens hun concentraties niet-nuchtere TG’s en LDL-c, op basis van klinisch betekenisvolle verdelingen en zonder extreem hoge concentraties uit te sluiten, omdat die theoretisch het hoogste risico op HF vertegenwoordigen.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Stapsgewijs hogere concentraties van niet-nuchtere TG's waren geassocieerd met stapsgewijs hoger risico op HF, wat niet het geval was voor LDL-c. Deze bevindingen ondersteunen de behoefte aan meer onderzoek of verlaging van TG en resterend cholesterol in diegenen met hoge concentraties het HF-risico zou verminderen.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op ATVB

Deel deze pagina met collega's en vrienden: