Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Genetisch bepaalde dyslipidemie geassocieerd met abdominaal aorta-aneurysma

Genetic Association of Lipids and Lipid Drug Targets With Abdominal Aortic Aneurysm - A Meta-analysis

Literatuur - Harrison SC, Holmes MV, Burgess S, et al. - JAMA Cardiol 2017; published online ahead of print

Achtergrond

Richtlijnen bevelen screening aan in patiënten met een hoog risico op abdominaal aorta-aneurysma (AAA), in het bijzonder mannen van 65 tot 75 jaar met een voorgeschiedenis van roken [1]. Studies suggereren dat AAA en CHD enkele, maar niet alle, risicofactoren gemeenschappelijk hebben [2]. Er is bijvoorbeeld een consistente inverse associatie tussen HDL-c en AAA-risico, maar de associatie met LDL-c is nogal onduidelijk, terwijl er geen gegevens zijn over de associatie tussen TG's en AAA-risico [3].

In deze studie werd de rol van lipiden in het veroorzaken van AAA onderzocht. Hiertoe werd de associatie van genetische risicoscores (GRS) voor lipide-eigenschappen met AAA gerapporteerd in 4914 patiënten en 48002 controles in 5 internationale AAA-genoombrede associatiestudies (GWAS's) van januari 2015 tot december 2016 [4]. In alle onderzoeken werd AAA gedefinieerd als een aortadiameter van ≥3 cm op echografie of CT-scan, beneden de nieren gelegen, tenzij er een voorgeschiedenis was van een eerdere AAA-ruptuur of -reparatie.

Single-nucleotide polymorphisms (SNPs) geassocieerd met lipiden werden geïdentificeerd in het Global Lipid Genetics Consortium [5], met behulp van de SNP selectiecriteria door Do et al. [6]. SNP's werden geselecteerd in associatie met ten minste 1 van de 3 lipide eigenschappen (LDL-c, HDL-c, of TG-concentraties) op een genoombreed significantieniveau (P <5 x 10-8). Een conventionele Mendelian Randomization (MR) analyse werd uitgevoerd, evenals een multivariabele MR, een MR-Egger en een gewogen mediane MR als sensitiviteitsanalyses.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een meta-analyse van 5 GWAS's was de genetisch bepaalde verhoging van LDL-c- en TG-spiegels geassocieerd met een hoger risico op AAA, terwijl een verhoogd HDL-c niveau geassocieerd was met een lager risico op AAA. Deze resultaten suggereren dat patiënten met een AAA een hoge belasting hebben van genetisch bepaalde dyslipidemie; behandeling hiervan op de juiste wijze kan hun risico op AAA verlagen.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: