Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

DASH-dieet in combinatie met lage natriuminname leidt tot grotere BP-verlaging bij hypertensieven

Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure

Literatuur - Juraschek SP, Miller III ER, Weaver CM, et al. - J Am Coll Cardiol 2017;70:2841–8

Achtergrond

De Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) en de DASH-Sodium-trials lieten zien dat een DASH-dieet rijk aan fruit, groenten, vetarme zuivelproducten met verlaagd niveau van verzadigde vetten en cholesterol, evenals een dieet met een laag natriumgehalte, SBP en DBP verlaagden [1,2]. Daarom worden het DASH-dieet en natriumreductie aanbevolen voor alle volwassenen met pre-hypertensie of stadium 1 hypertensie, evenals voor de algemene bevolking [3]. Het is niet bekend of de effecten van het DASH-dieet of de natriumreductie verschillen naar BP-ernst.

De DASH-Sodium-trial was een gerandomiseerde DASH follow-up studie, waarin de effecten van het consumeren van 3 verschillende natriumniveaus in combinatie met het DASH-dieet of een typisch Amerikaans controledieet werden onderzocht. Het controledieet omvatte de inname van kalium, magnesium en calcium in het 25e percentiel en het gemiddelde profiel van de macrovoedingsstof van de Amerikaanse bevolking, en het DASH-dieet benadrukte volle granen, gevogelte, vis en noten en was verminderd in rood vlees, snoep en suikerhoudende dranken [2].

Deelnemers ontvingen elk van 3 natriumniveaus bij 2100 kcal:

Alle maaltijden en snacks werden verstrekt aan deelnemers, die een inloopperiode van 2 weken hadden, tijdens welke ze het hoge natrium-controledieet aten. Ze werden vervolgens gerandomiseerd naar het DASH- of het controledieet en consumeerden lage, gemiddelde of hoge natriumniveaus, elk gedurende 30 dagen. De volgorde van natriumtoewijzing was willekeurig, volgens een cross-over ontwerp.

Personen in de leeftijd van ≥ 22 jaar, met SBP van 120 tot 159 mmHg en DBP van 80 tot 95 mmHg werden opgenomen in het onderzoek. SBP aan het begin van de studie werd ingedeeld in strata van<130, 130-139, 140-149 en ≥ 150 mmHg. DBP aan het begin van de studie werd geclassificeerd in strata van <80, 80-84, 85-89 en ≥90 mmHg.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De combinatie van lage natriuminname en het DASH-dieet was geassocieerd met aanzienlijk grotere afnames in SBP bij deelnemers met een hogere SBP aan het begin van de studie, vergeleken met de combinatie van hoge natriuminname en het controledieet. Bij volwassenen met pre-hypertensie, stadium I hypertensie en een SBP basisniveau ≥150 mmHg kan de combinatie van het DASH-dieet met een lage natriuminname substantiële BP-reducties (> 20 mmHg) bereiken. Deze bevindingen bevestigen het belang van leefstijlinterventies bij volwassenen met ongecontroleerde SBP.

Redactioneel commentaar

In hun redactionele artikel [4], karakteriseren Wang en Gupta de resultaten van de DASH-Sodium-trial als intrigerend, omdat Juraschek et al. lieten zien dat het gecombineerde DASH-lage natriumdieet gunstige effecten heeft die vergelijkbaar zijn met of groter zijn dan farmacologische BP-verlagende monotherapie in eerdere trials. Bovendien bespreken ze belangrijke open vragen met betrekking tot de associatie tussen natriuminname en BP-niveaus, waaronder de ideale hoeveelheid natriuminname voor de algemene bevolking, de onderliggende pathofysiologische mechanismen die leiden tot een lagere bloeddruk met een lagere natriuminname, evenals de kwestie van zout-gevoeligheidsverschillen tussen individuen. De auteurs concluderen als volgt: “De DASH-Sodium-studie was een mijlpaalonderzoek dat nog steeds zeer informatief is. Desalniettemin blijven er vragen bestaan over hoe dieet en natrium de bloeddruk beïnvloeden en hoe dieetwijzigingen tegen een redelijke prijs op brede schaal kunnen worden gehandhaafd. Het DASH-lage natriumdieet is een belangrijke basis om patiënten te bieden, maar het is niet genoeg om het probleem van wereldwijde hypertensie op te lossen. Overheidsbeleid om mineralen en voedingsstoffen in bewerkte voedingsmiddelen te reguleren, programma's om gezonde voeding en lichaamsbeweging te bevorderen, en dieper mechanistisch inzicht in hoe zout de bloeddruk moduleert, zijn slechts enkele van de stappen die nodig zijn om de wereldwijde druk van hypertensie te verminderen.”

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: