Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Minder ventriculaire aritmieën met angiotensine-neprilysine- vs. angiotensineremming in HF

Effects of angiotensin-neprilysin inhibition as compared to angiotensin inhibition on ventricular arrhythmias in reduced ejection fraction patients under continuous remote monitoring of implantable defibrillator devices

Literatuur - de Diego C, González-Torres L, Núñez JM, et al. - Heart Rhythm 2017; published online ahead of print

Achtergrond

ACEis, ARBs, MRAs en bètablokkers hebben klinisch nut in patiënten met HFrEF. De ARNI sacubitril/valsartan daarentegen verlaagt morbiditeit en mortaliteit, waaronder plotse dood, met grotere effectiviteit ten opzichte van enalapril [1-3]. Er zijn aanwijzingen dat natriuretische peptidenniveaus, die de myocardiale wandstress reflecteren, onafhankelijke sterke voorspellers zijn voor aanhoudende ventriculaire aritmie en terechte ICD shocks [4]. Er wordt gespeculeerd dat diverse mechanismen, zoals ventriculaire artimie, asystole, electromechanische dissociatie, en cardiogene shock leiden tot plotse dood, maar de precieze mechanismen leidend tot plotse hartdood blijven onduidelijk.

In deze studie werden artimiemarkers geanalyseerd door op afstand monitoren van HFrEF patiënten met een ICD, voor de duur van 9 maanden terwijl ze angiotensineremming krijgen en vervolgens voor nog 9 maanden op behandeling van sacubitril/valsartan, om het effect van ARNI op ventriculaire aritmie en terechte ICD shocks te vergelijken met angiotensineremming alleen.

Hiertoe werden 120 opeenvolgende HFrEF patiënten met een ICD of ICD-CRT gerecruteerd (symptomatisch HF met NYHA ≥II ondanks optimale medische therapie, LVEF≤40%, patiënten kregen en verdroegen ARNI). De volgende aritmiemarkers werden gemonitord:

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In HFrEF patiënten met een ICD die op afstand uitgelezen kan worden, verminderde behandeling met angiotensine-neprilysine-remming ten opzichte van angiotensineremming alleen het aantal ventriculaire aritmieën, hetgeen resulteerde in een daling van terechte ICD shocks.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Heart Rhythm

Deel deze pagina met collega's en vrienden: