Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

PCSK9 remmer verandert niveau en grootte van lipoproteïnedeeltjes

Effect of Evolocumab on Lipoprotein Particles

Literatuur - Toth PP, Sattar N, Blom DJ, et al. - Am J Cardiol 2018;121:308–314

Achtergrond

De pro-eiwit convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) remmer evolocumab verlaagt significant het LDL-c niveau in verschillende klinische settings, wat leidt tot een risicoreductie van CV events. De impact op lipoproteïnedeeltjes of subfracties van deeltjes is niet duidelijk [1-3].

In deze post-hoc analyse werd het effect van evolocumab op de concentratie en grootte van lipoproteïnedeeltjes geëvalueerd in de fase 3 DESCARTES (Durable Effect of PCSK9 Antibody Compared with Placebo Study) trial [4]. DESCARTES was een 52 weken durende, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, multicenter, globale studie van patiënten met hyperlipidemie. In aanmerking komende patiënten in de leeftijd van 18-75 jaar hadden LDL-c niveau ≥1,9 mmol/L (75 mg/dL) en een nuchter triglycerideniveau ≤4.5 mmol/L (400 mg/dL), ondanks optimale lipideverlagende therapie, en werden 1: 2 gerandomiseerd om maandelijks placebo of evolocumab 420 mg te krijgen.

Lipiden- en lipoproteïnedeeltjesanalyses, waaronder LDL, lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL), lipoproteïne met zeer lage dichtheid (VLDL)/chylomicronen en restantlipoproteïnen, waaronder kleine VLDL en lipoproteïne met middelmatige dichtheid (IDL), werden beoordeeld door nucleair magnetisch resonantie (NMR) spectroscopie bij aanvang van de studie en op week 52, bij 619 patiënten met alle beschikbare gegevens.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Evolocumab verandert significant het aantal en grootte van lipoproteïnedeeltjes. Behandeling met de PCSK9 remmer was geassocieerd met lagere concentraties van totaal LDL-c, kleine LDL-p en grote LDL-p. Deze bevindingen kunnen helpen bij het begeleiden van therapeutische beslissingen bij patiënten met hyperlipidemie.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op Am J Cardiol 2018

Bekijk hier de slide

Deel deze pagina met collega's en vrienden: