Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Omega-3-vetzuursupplementen verminderen CV risico niet

Associations of Omega-3 Fatty Acid Supplement Use With Cardiovascular Disease Risks Meta-analysis of 10 Trials Involving 77 917 Individuals

Literatuur - Aung T, Halsey J, Kromhout D, et al. - JAMA Cardiol 2018; published online ahead of print

Achtergrond

Gegevens over de preventie van coronaire hartziekten (CHD) en grote vasculaire events in verband met omega-3-vetzuren (FA) zijn tegenstrijdig [1-4]. Verschillende richtlijnen gaven aan dat het betwistbaar is of omega-3-FA een beschermend effect hebben en meer bewijs nodig is om voorschrijven te rechtvaardigen [5,6]. Daarentegen adviseerde de AHA dat de inname van omega-3-FA voor CHD preventie waarschijnlijk gerechtvaardigd is bij personen met eerdere CHD en degenen met HFrEF [7]. In deze meta-analyse werd de associatie geëvalueerd tussen de consumptie van omega-3-FA-supplementen en het risico op fatale CHD, niet-fatale MI, beroerte, grote vasculaire events en sterfte door alle oorzaken, en grote vasculaire gebeurtenissen in subgroepen.

Gerandomiseerde klinische studies van uit de zee afkomstige, zeer lange keten omega-3-FA-supplementen die werden vergeleken met placebo, of open-label controlestudies, met ten minste 500 deelnemers en een geplande behandelingsduur van ten minste 1 jaar kwamen in aanmerkingen voor de meta-analyse. Van de zee afkomstige omega-3-FAs bevatten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaanzuur (DHA) die voorkomen in vis en andere zeevruchten; er werd geen minimale dagelijkse dosis EPA of DHA gespecificeerd.

De vooraf gespecificeerde eindpunten omvatten niet-fataal myocardiaal infarct (MI), sterfte veroorzaakt door CHD, beroerte, coronaire of niet-coronaire arteriële revascularisatie events, grote vasculaire events (een samenstelling van het eerste optreden van niet-fataal MI of sterfte veroorzaakt door CHD, niet-fatale of fatale beroerte; of een revascularisatieprocedure) en sterfte door alle oorzaken.

De PRISMA-richtlijnen [8] werden gevolgd voor het uitvoeren van meta-analyse van gerandomiseerde studies. Gepoolde tabelgegevens werden verkregen uit 9 onderzoeken en de gedetailleerde gepubliceerde resultaten van 1 andere studie werden gebruikt. De 10 onderzoeken samen omvatten 77917 deelnemers.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Een grote meta-analyse toonde aan dat omega-3-FA-suppletie niet geassocieerd is met een vermindering van fatale en niet-fatale CHD en andere grote vasculaire events. Deze gegevens ondersteunen niet de aanbeveling om ~ 1 g/d aan omega-3-FAsupplementen te gebruiken ter preventie van CV events. Het zal interessant zijn om te zien of hogere doses omega-3-FA (3-4 g/d) significante effecten kunnen hebben op het risico op grote vasculaire events.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Cardiol 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: