Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hogere apolipoproteïne A1 niveaus geassocieerd met een lager risico op ischemische CV uitkomsten bij atriumfibrilleren

Dyslipidemia and Risk of Cardiovascular Events in Patients With Atrial Fibrillation Treated With Oral Anticoagulation Therapy: Insights From the ARISTOTLE (Apixaban for Reduction in Stroke and Other Thromboembolic Events in Atrial Fibrillation) Trial

Literatuur - Pol T, Held C, Westerbergh J, et al. - J Am Heart Assoc. 2018;7:e007444

Achtergrond

Dyslipidemie is een belangrijke risicofactor voor nadelige CV events zoals myocard infarct (MI), maar de rol ervan als risicofactor bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) is niet bekend [1,2]. In deze substudie van de ARISTOTLE (Apixaban for Reduction in Stroke and Other Thromboembolic Events in Atrial Fibrillation) werd de associatie tussen de beginconcentraties van apolipoproteïne A1 (ApoA1), de belangrijkste eiwitcomponent van lipoproteïne met hoge dichtheid en apolipoproteïne B (ApoB), de belangrijkste eiwitcomponent van lipoproteïne met lage dichtheid, en klinische uitkomsten geëvalueerd bij patiënten met AF die werden behandeld met orale antistolling.

ARISTOTLE was een multicenter, dubbelblind, dubbel dummy, gerandomiseerd, klinisch onderzoek met 18201 patiënten met AF en minstens 1 extra risicofactor voor beroerte of systemische embolie, die gerandomiseerd waren om warfarine of apixaban te krijgen voor beroertepreventie in een 1: 1 manier [3,4]. Het apolipoproteïne biomarker substudiecohort bestond uit de eerste geïncludeerde 14884 patiënten en de mediane duur van de follow-up was 1.9 jaar.

De primaire uitkomst van deze biomarker analyse was een samenstelling van ischemische beroerte, systemisch embolisch event (SEE), MI en CV sterfte. Andere geëvalueerde uitkomsten waren de individuele componenten van de samengestelde ischemische uitkomst, sterfte door alle oorzaken en ernstige bloedingen, volgens de criteria van de International Society on Thrombosis en Haemostasis [5].

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Bij patiënten met AF die werden behandeld met orale antistolling, werden hogere niveaus van ApoA1 onafhankelijk geassocieerd met een lager risico op ischemische CV uitkomsten, waaronder beroerte/ SEE en sterfte. Hogere ApoB niveaus waren geassocieerd met hogere MI aantallen en een onverwacht hoger risico op mortaliteit door alle oorzaken bij degenen met lagere ApoB niveaus. Deze resultaten suggereren dat behandelen van dyslipidemie belangrijk kan zijn voor de verbetering van CV uitkomsten bij patiënten met AF.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Heart Assoc

Deel deze pagina met collega's en vrienden: