Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

IL-1β remmer vermindert grote vasculaire events in patiënten met CKD

Cardiovascular Efficacy of Canakinumab Among Patients with Chronic Kidney Disease: Analyses from the CANTOS Trial

Gepresenteerd op de ACC.18 door Paul Ridker (Boston, MA, USA)

Nieuws - 12 mrt. 2018

Introductie en methoden

Patiënten met chronische nierziekte (CKD) hebben een hoger risico op vasculaire events en sterfte door alle oorzaken in vergelijking met patiënten met een normale nierfunctie. Gegevens suggereren dat processen gerelateerd aan nierbeschadiging en reparatie resulteren in veranderingen in immuniteit, waaronder een versterkte NLRP3-inflammasoomfunctie die leidt tot activering van interleukine-1β (IL-1β). IL-1β is betrokken bij meerdere aspecten van versnelde atherotrombose, onafhankelijk van lipideniveaus.

Het monoklonale antilichaam gericht tegen IL-1beta canakinumab, werd geëvalueerd bij post-MI patiënten voor de vermindering van CV events. In de Canakinumab Anti-inflammatory Thrombosis Outcomes Study (CANTOS) werden stabiele post-MI-patiënten met hsCRP ≥2 mg/ml gerandomiseerd naar placebo of één van de drie doses (50, 150, 300 mg) canakinumab. Het primaire eindpunt was een samenstelling van niet-fatale MI, niet-fatale beroerte en CV sterfte (MACE) en secundaire eindpunt was MACE plus onstabiele angina die een spoedige revascularisatie vereiste (MACE +).

In deze sub-analyse werd het effect van canakinumab op CV events en nierfunctie geëvalueerd in patiënten met matig CKD (eGFR 30-60 ml/min/1.73 m2) (n=1875) vergeleken met die met een normale nierfunctie (eGFR> 60 ml/min/1.73 m2) (n=8184).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Behandeling met de IL-1β remmer canakinumab resulteerde in een afname van CV events bij hoog-risico patiënten met matige CKD, met een grotere reductie bij degenen die met behandeling hsCRP <2 mg/ml bereikten in vergelijking met degenen die met behandeling hsCRP >2 mg/ml bereikten. Het zal interessant zijn om de werkzaamheid van canakinumab te beoordelen bij patiënten met eind stadium nierfalen en/of patiënten die dialyse ondergaan.

Disclosures

Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ACC-congres verstrekte informatie

Het ACC journaal 2018 wordt mogelijk gemaakt door Amgen en Novartis.

Luister naar Paul Ridker die de CKD-resultaten van de CANTOS trial bespreekt

Deel deze pagina met collega's en vrienden: